Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
EGY KILÓ CSONTOS MELL 1100-1200 forintra drágulhat a közeljövőben, amennyiben a baromfitenyésztők igényei szerint alakul a felvásárlási ár. Tizedével emelnék a csirke árát. Minden afelé hat, hogy ez bekövetkezik.
Kép: Szebény baromfi telep és csirke feldolgozó húzüzem élelmiszer szárnyas 2011 12 12 Fotó: Kállai Márton
Bár a hazai gabonatermés elegendő a takarmányozásra is, az Európai Unió jelentős részén nagyok a veszteségek. Ezért drágul az állatok etetése, legyen szó kérődzőkről vagy az abrakfogyasztó sertésről, baromfiról. A magyar gabonatermés nem indokolná ilyen mértékben, mégis az árak egyrészt a kisebb uniós hozamok, másrészt a megromlott forint miatt emelkednek. Nő a takarmánybúza, az árpa, a kukorica ára is, így emelkedő takarmányköltségeket kellene kigazdálkodniuk a baromfitenyésztőknek. Ezt tetézik az idén szintén emelkedő bérköltségek. Mindezek miatt a költségek lefaragása szinte lehetetlen, ezért a Baromfi Terméktanács 10%-os baromfihús-áremelést tart szükségesnek: az ágazat ezzel szeretné biztosítani az eddigi jövedelmi szintjét. Kérdés persze, hogy a termelői oldal indokolható igényét mennyiben veszi figyelembe a piac.
A baromfiárak érdekesen alakultak az elmúlt években: döntően itthon is az európai trendek hatottak, de a markáns változást az jelentette, amikor a kormány az addigi 27%-os áfát 5-re mérsékelte, amivel igencsak megugrott a honi fogyasztás. Az árakat mégis leginkább a két évvel ezelőtti baromfiinfluenza és a tavalyi uniós szintű tojásmérgezéses botrány határozta meg. Ezek fél évig – a vízi szárnyasok esetében másfél évig – némi hiányt okoztak, így az árak is emelkedtek. Az utóbbi időszakban viszont a boltokban ismét lehet ezer forintért csirkemellet venni, a far-háttal vágott egész comb ára az utóbbi hetekben sok helyütt 400 forint alá ment. Ha innen nézzük, akkor bőven volna helye az áremelésnek: a fogyasztók már megértek ennél magasabb árakat is, azaz feltételezhetően nem jönne nagyobb törés a keresletben. De az is segítheti az áremelést, hogy Európában némileg csökkent a termelés, így onnan sem lehet olcsón és nagy tömegben árut beszerezni, ami letörhetné az itthoni árakat.
S ne feledkezzünk meg az afrikai sertéspestis hatásáról sem, továbbá egy másik piaci összefüggésről: a sertés- és a baromfihús egymást helyettesítő termék, általában együtt is mozog az áruk. Vagyis, ha a sertéshús drágul, akkor a baromfihúsé is előbb-utóbb emelkedik. Márpedig manapság a környéken és az EU-ban is kevesebb a sertés: egyrészt a takarmányozási költségeknek az emelkedő gabonaárakból eredő növekedése miatt, másrészt a pestis okán is csökken a sertéshús kínálata a kontinensen. Így tehát piaci oldalról megalapozottnak látszik, hogy a közeljövőben növekedjen a baromfihús ára Magyarországon.
KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu