Védekezzünk a fatolvajok ellen!

Aki ismeretlen eladótól vásárolna tűzifát, számára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrző kérdéssort állított össze, mely séma garantálja, hogy a tűzifával a csalók ne verjék át a hozzá nem értő vagy más miatt kiszolgáltatott vevőket.

Gazdanet2020. 01. 28. kedd2020. 01. 28.

Kép: tüzifa kaloda erdészeti köbméter tüzelő tél fűtés fatelep 2017 01 19 Fotó: Kállai Márton

Védekezzünk a fatolvajok ellen!
tüzifa kaloda erdészeti köbméter tüzelő tél fűtés fatelep 2017 01 19 Fotó: Kállai Márton

Mert a fával baj van, amióta világ a világ. Nem azt, nem olyan minőségben, nem olyan szárazon, nem megfelelő mennyiségben, súlyban, köbméterben szállítják le. Vagy ha mégis, végül kiderülhet az is, hogy lopott!

Nos, a Nébih tanácsai a következők. A vevő már a megrendeléskor tudatosítsa a tűzifát hirdetőkben, hogy ismeri a szabályokat és azok betartását elvárja az üzlet során. Ezt a legkönnyebben úgy bizonyíthatja, ha feltesz néhány kérdést az eladónak, és leszögezi, hogy a válaszokat rögzíti.

Először is meg kell kérdezni az eladót, hogy mi a Nébihnél nyilvántartott kereskedői vagy erdőgazdálkodói kódja, vagy az úgynevezett EUTR technikai azonosítószáma. Tudatni kell, hogy ezt a számot ellenőrizni fogja a Nébihnél.

El kell kérni a reklamáció során hívható telefonszámot, a cég nevét, címét. Meg kell kérdezni, hogy adnak-e a fa mellé szállítójegyet? Ha nem, akkor azonnal tegyük le a telefont, mert fát eladni csak így lehet!

Érdemes a Nébih tanácsait megfogadnunk.
Fotó: Kállai Márton

Azt is meg kell tudakolni, hogy a szállítójegyen rajta van-e az eladó neve, címe, adószáma, a fentebb említett kódok, technikai számok valamelyike, a teherautó rendszáma, a sofőr neve, hogy mikor indulnak és várhatóan mikor érkeznek a megrendelőhöz. A szállítójegy fontos adata a fa fajtája, mennyisége, minősége.

A megrendelőnek le kell szögeznie, hogy csak szállítójeggyel együtt veszi át a fát, s csak akkor, ha a szállítmány és a jegy minden adata egyezik. A Nébih szerint amennyiben ezekre a kérdésekre a kereskedő nem hajlandó válaszolni, esetleg nemleges választ ad, akkor tőle kockázatos tűzifát vásárolni. A hatóság azt tanácsolja, hogy aki gyanús fakereskedővel talál­kozik, netán úgy érzi, hogy becsapták az ügyletben, forduljon a Nébihhez, írja meg tapasztalatát az [email protected] címre.

Ezek is érdekelhetnek