Támogatják a fiatal gazdákat, de pontosan kiket és hogyan?

Az egyik legnépszerűbb vissza nem térítendő mezőgazdasági támogatás ma Magyarországon a fiatal gazda pályázat, melynek következő igénylésére a tervek szerint a 2020-2021-es időszak során lesz lehetőség.

Gazdanet2020. 07. 28. kedd2020. 07. 28.
Támogatják a fiatal gazdákat, de pontosan kiket és hogyan?

Az egyik legnépszerűbb vissza nem térítendő mezőgazdasági támogatás ma Magyarországon a fiatal gazda pályázat, melynek következő igénylésére a tervek szerint a 2020-2021-es időszak során lesz lehetőség.

A fiatal gazda pályázat az egyik legnépszerűbb támogatás ma Magyarországon.

Kiket támogatnak ezzel a lehetőséggel?

Olyan fiatal gazdákat támogatnak vele az elindulásban, illetve a mezőgazdasági tevékenységük felvirágoztatásában, akik még nem töltötték be a 41. életévüket, egyéni vállalkozóként korábban még nem dolgoztak a mezőgazdaságban, legfeljebb csak mezőgazdasági őstermelőként, vagy családi gazdaság tagjaként. A cél, hogy a fiatalok visszatérjenek a mezőgazdasághoz és a vidékfejlesztésben érjenek el minél nagyobb sikereket.

Így a magyarországi „elárvult” vidék is visszanyerheti méltó helyét a gazdaságban és a fiatalok is olyan vállalkozásba kezdhetnek, amivel nemcsak a saját jövőjüket, hanem az egész ország jövőjét a természet adta kincsekkel alapozhatják meg.

Mi tapasztalható most a mezőgazdaságban?

Régen a falvak környékén, a határban nagyon sok családnak volt földje, telke, szőlőültetvénye, gyümölcsöse. Ezeket egész évben művelték, mert a család ebből élt meg. Később már a családtagok egy része elment dolgozni valamilyen munkahelyre, és már nem ez volt a fő kereseti lehetőségük. A földek számát csökkentették, csak annyit hagytak, amit még munka után meg tudtak művelni, a többit eladták.

Mára előállt egy olyan tendencia, hogy a határban már alig vannak családi szőlőültetvények vagy termőföldek, mert egy vagy két nagyobb mezőgazdasági vállalkozó felvásárolta őket. Az ültetést és a betakarítást már modern mezőgazdasági gépekkel végzik, így sokkal gazdaságosabb és gyorsabb is a munka. Ezzel nincs is baj, mert amúgy már parlagon maradnának a földek, hiszen az idősebb generáció, akik ezzel foglalkoztak egész életükben, már kiöregedtek a munkából, a fiatalok legtöbbje pedig nem tartja vonzónak a mezőgazdaságot. Ezen próbál változtatni a kormány, többek között a fiatal gazda pályázat segítségével is.

Hogyan támogatják a fiatal gazdákat?

A fiatal gazda pályázat nyertesei 40.000 euró – mintegy 14 millió Ft – vissza nem térítendő támogatást kapnak. A nyertes gazdák ezt a pénzt két részletben kérhetik ki. Bármire felhasználhatják, ami előre viszi a tervüket. Egyáltalán nem kell elszámolni vele. Az ötéves fenntartási időszak során kell megvalósulnia a pályázatukban vállaltaknak.

A fiatal gazda pályázat nyertesei mintegy 14 millió Ft vissza nem térítendő támoga-tásban részesülnek.

A pályázaton való indulásnak vannak feltételei, amire célszerű már előre felkészülni, az esetlegesen hiányzó feltételeket megteremteni, mert a pályázat beadására rendelkezésre álló időszak jellemzően nem olyan hosszú, hogy akkor álljon neki a fiatal gazda. A vélemények egyértelműen azt igazolják, hogy a legjobb eredmény akkor várható, ha már a pályázatra való felkészülést is egy jó pályázatíró segítségével kezdi el a fiatal gazda.

Milyen a jó pályázatíró?

A jó pályázatíró minden részletre odafigyel, számon tartja a teljesítési határidőket, figyeli a pályázati kiírás időpontját. A jó pályázatírónak fontos, hogy nyerjen a fiatal gazda a pályázaton, így egyáltalán nem kér előre pénzt, sem szerződéskötéskor, sem a pályázat benyújtásakor. A jó pályázatíró kizárólag sikerdíjért dolgozik, ami azt jelenti, hogy csak akkor kell fizetni, ha a pályázat sikeres. A legfontosabb ezzel kapcsolatos tudnivaló – egyben örök érvényű igazság -, hogy nem szabad abban a pályázatíróban megbízni, aki előre kéri a pénzét. A jó pályázatírónak a pályázat elnyerésén kívül az is fontos, hogy a fiatal gazda a kapott támogatást később ne fizesse vissza, ezért munkája az ötéves fenntartási időszak végéig tart.

A fiatal gazda pályázat egy nagyszerű lehetőség – „fontos első lépés” – a mezőgazdaságban tevékenykedni szándékozó fiataloknak arra, hogy merjenek nagyot álmodni, és meg is valósítani azt.

A SZILBERHORN Pályázati Iroda 2007 óta segíti a fiatal gazdákat kimagasló nyerési arány mellett sikerdíjas pályázatírással és az ötéves fenntartási időszak végéig szóló utógondozással.

Ezek is érdekelhetnek