Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A kukorica minden porcikája hasznosítható, több mint ezerféle termék készül belőle.
Kép: Kukoricasaláta tökmagolajjal fotó: Németh András Péter
Hatezer éve termeszti az ember a kukoricát (amire bizonyíték a Mexikóban talált ilyen idős kukoricacső), Amerika felfedezése után viharos gyorsasággal terjedt el a világon, melynek mára a legnagyobb mennyiségben termesztett növénye lett. Ősalakja ismeretlen, nemesített fajtái, változatai népesítik be a bolygót, számuk több ezer.
Genetikai változatossága rendkívüli: vannak egy méter magasra növők, de ismertek 12 méteres formák is. A termés mérete, alakja, a szemek színe (piros kukoricacső) szintén nagy változatosságot mutat. Nemesített forma a csemegekukorica is, amit a XIX. századtól kezdtek termeszteni hazánkban.
A kukorica szavunk nagy valószínűséggel a szerb-horvát kukuruz szóból származik, Erdélyben málé a neve. A növény jellegzetessége a bojtos mellékgyökérrendszer, ami két méter mélyre is képes lehatolni, oldalirányba pedig 1,5 méterre terjeszkedni. Érdekessége, hogy önvetésre képtelen, mert noha a magjai csíraképesek, a lehullt cső magvaiból fejlődő, erőteljes csírák egymást fojtják meg.
Puliszka, málé, görhe
Az eredeti magyar puliszka kukoricadarából készül vízzel, juhtúróval (sajttal, tejföllel), míg a nagy versenytárs, az olasz polenta finomra őrölt kukoricalisztből és tejjel. A málé leginkább a puliszka édes változata. A görhe alapanyaga a zsíros kukoricatészta, amit pogácsa vagy zsömle formában sütnek ki. (Az ötvenes években még gyakran fogyasztott étel volt, e sorok írója is kedvelte.)
A világ legnagyobb kukoricatermesztője az Egyesült Államok, hazánk a 14. a sorban. Tavaly egymillió hektáron termesztettük, a hektáronkénti átlagtermés 8 tonna volt, ami 8 százalékos növekedés az utolsó 5 év átlagtermésében. Idén a becslések szerint ennél számottevően több várható.
A jelek szerint megállíthatatlan a kukorica termésátlagának növekedése: a nagy teljesítményű hibridek, a nagyadagú műtrágyázás, az öntözés, továbbá a korszerű vető- és betakarítógépek megteszik hatásukat. Tavaly egy amerikai gazda állította fel az eddigi, szinte hihetetlen világrekordot; 41,4 tonna kukoricát termesztett hektáronként.
A kukorica minden porcikája hasznosítható, több mint ezerféle termék készül belőle. Magjának csírájából különleges olajat, rostjaiból a természetben lebomló bioműanyagot, magjából – többek között – kukoricaszirupot és alkoholt nyernek. A világ sok országában fontos élelmiszernövény, Európában, így nálunk is döntően állati takarmány.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu