Új, népszerű szilvafajták a kertekben

Hamvas héjú gyümölcsünk közkedveltségében nagy szerepet játszik termésbiztonsága és igénytelensége.

GazdanetValló László2020. 11. 16. hétfő2020. 11. 16.

Kép: befőzés vitamin szölőlekvár rumosszilva befőttesüveg vitamin egészség Fotó:Habik Csaba

Új, népszerű szilvafajták a kertekben
befőzés vitamin szölőlekvár rumosszilva befőttesüveg vitamin egészség Fotó:Habik Csaba

Változatlanul előkelő helyet foglal el a szilva a hazai gyümölcstermesztésben: az alma és a meggy után a harmadik. Közkedveltségében nagy szerepet játszik termésbiztonsága és igénytelensége. Nem véletlen, hogy hazánkban egészen a második világháborúig a szegények gyümölcseként tartották számon, amelynek termésére bizton számíthattak.

A szilva a szikes földek és a silány futóhomoktalajok kivételével mindenütt megél, kevéssel is beéri, de meghálálja a trágyázást, a metszést, aszályos időben pedig az öntözést. A legújabb sokat termő, nagy gyümölcsű fajták pedig mindezt igénylik is, beleértve a rendszeres növényvédelmet.

És a besztercei?

Bizony félő, hogy el kell búcsúznunk legendás szilvánktól, amit évszázadokkal ezelőtt Magyar szilva néven emlegettek Európa-szerte. Az aszalványa tette híressé, no meg a gyümölcséből főzött kitűnő pálinka. Az ültetvényeket megsanyargató sharka vírus térnyerésével a Besztercei szilva súlyos sebet kapott, mivel erre különösen fogékony. Az új német fajták között az Elena a megjelenését és az érési idejét tekintve a Beszterceivel megegyezik, noha minőségben elmarad attól.

Az elmúlt évtizedekben gyökeresen megváltozott a szilva fajtaösszetétele hazánkban. Teret nyertek a vírusnak ellenálló csacsaki fajták (mint a Cacanska lepotica, a rodna, a rana), ezzel párhuzamosan hódított a Stanley, a Bluefre, a President.

Napjainkban a német nemesítésű újdonságok törnek utat, ezek közül némely fajtát már célzottan telepítenek konzervipari, hűtőipari feldolgozásra, a szeszipar számára, illetve friss fogyasztásra, így a házi kertben is helye lehet.

Ilyen például a szeptember elején érő Toptaste, ami nagy és különösen ízletes gyümölcsöt ad, a termés sokáig a fán marad. Kedvezőtlen tulajdonsága, hogy nem egyszerre érik, és fája fiatalon tövises.

A szeptember közepén érő Haroma hamvas héjú, narancssárga húsú, kiváló minőségű termést hoz. Hosszú kocsánya miatt könnyen szedhető, a vírusnak – ez idő szerint – ellenáll.

Későn, október első hetében termi hatalmas, igen tetszetős, kiváló beltartalmú szilváját a piacokon hódító Topend Plus. Igen ellenálló, az üzemi felületen termesztők ezt tartják a legjobbnak az új német fajták között.

Ezek is érdekelhetnek