Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Hamvas héjú gyümölcsünk közkedveltségében nagy szerepet játszik termésbiztonsága és igénytelensége.
Kép: befőzés vitamin szölőlekvár rumosszilva befőttesüveg vitamin egészség Fotó:Habik Csaba
Változatlanul előkelő helyet foglal el a szilva a hazai gyümölcstermesztésben: az alma és a meggy után a harmadik. Közkedveltségében nagy szerepet játszik termésbiztonsága és igénytelensége. Nem véletlen, hogy hazánkban egészen a második világháborúig a szegények gyümölcseként tartották számon, amelynek termésére bizton számíthattak.
A szilva a szikes földek és a silány futóhomoktalajok kivételével mindenütt megél, kevéssel is beéri, de meghálálja a trágyázást, a metszést, aszályos időben pedig az öntözést. A legújabb sokat termő, nagy gyümölcsű fajták pedig mindezt igénylik is, beleértve a rendszeres növényvédelmet.
És a besztercei?
Bizony félő, hogy el kell búcsúznunk legendás szilvánktól, amit évszázadokkal ezelőtt Magyar szilva néven emlegettek Európa-szerte. Az aszalványa tette híressé, no meg a gyümölcséből főzött kitűnő pálinka. Az ültetvényeket megsanyargató sharka vírus térnyerésével a Besztercei szilva súlyos sebet kapott, mivel erre különösen fogékony. Az új német fajták között az Elena a megjelenését és az érési idejét tekintve a Beszterceivel megegyezik, noha minőségben elmarad attól.
Az elmúlt évtizedekben gyökeresen megváltozott a szilva fajtaösszetétele hazánkban. Teret nyertek a vírusnak ellenálló csacsaki fajták (mint a Cacanska lepotica, a rodna, a rana), ezzel párhuzamosan hódított a Stanley, a Bluefre, a President.
Napjainkban a német nemesítésű újdonságok törnek utat, ezek közül némely fajtát már célzottan telepítenek konzervipari, hűtőipari feldolgozásra, a szeszipar számára, illetve friss fogyasztásra, így a házi kertben is helye lehet.
Ilyen például a szeptember elején érő Toptaste, ami nagy és különösen ízletes gyümölcsöt ad, a termés sokáig a fán marad. Kedvezőtlen tulajdonsága, hogy nem egyszerre érik, és fája fiatalon tövises.
A szeptember közepén érő Haroma hamvas héjú, narancssárga húsú, kiváló minőségű termést hoz. Hosszú kocsánya miatt könnyen szedhető, a vírusnak – ez idő szerint – ellenáll.
Későn, október első hetében termi hatalmas, igen tetszetős, kiváló beltartalmú szilváját a piacokon hódító Topend Plus. Igen ellenálló, az üzemi felületen termesztők ezt tartják a legjobbnak az új német fajták között.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu