2021 agrárpályázati menetrendje

A következő hónapokban sorra jelennek meg az idei agrár- és vidékfejlesztési pályázatok. A termelőknek jó előre fel kell készülniük, mert csak a sikeres és tömeges pályázatok mellett költhető el a sok pénz.

GazdanetO. Horváth György2021. 05. 11. kedd2021. 05. 11.

Kép: Agriculture drone fly to sprayed fertilizer on the sweet corn fields, Fotó: Shutterstock

Agriculture,Drone,Fly,To,Sprayed,Fertilizer,On,The,Sweet,Corn
Agriculture drone fly to sprayed fertilizer on the sweet corn fields
Fotó: Shutterstock

Az igazi tavasz megérkeztével az uniós és a hazai agrárforrások is megnyíltak és folyamatosan nyílnak meg. Erről Nagy István agrárminiszter számolt be a minap. A következő hónapokban nagyjából 600 milliárd forintnyi támogatásra lehet majd pályázni. Újdonság, hogy a magyar állam a korábbihoz képest jóval nagyobb, 80 százaléknyi kiegészítő támogatást ad az uniós pénzek mellé.

Ezek friss keretek, de a tavaly meghirdetett és túligényelt akciókat is kipótolja a kormányzat, ezekre összesen 280 milliárd forint költhető.

Még áprilisban megnyílt az állattartó telepek megújítására szánt 30 milliárd, a gyümölcs- és gyógynövény­ültetvények telepítésére elkülönített 15 milliárd forint keretösszegű pályázat. Ezeket követi májusban 50 milliárd forintos forrással a terménytárolók, a szárítók és tisztítók fejlesztésére garantált pénz. A vidékfejlesztést szolgálja a külterületi helyi közutak évek óta folyó megújítása. Erre ebben az évben nagy összeg, 50 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Júniusban várható a kertészetek és a gomba-előállító üzemek fejlesztésére szánt 50, illetve 20 milliárd forintos támogatásokról szóló felhívás megjelenése. Sűríti a nyár elejei teendőket, hogy ez időben várható egy 50 milliárd forintos kiírás a kisebb élelmiszeripari projektek támogatására, majd ezt követi a nagyobb feldolgozókra kiírandó, 200 milliárd forint összértékű pályázati csomag megjelenése.

Hasonló időben várható a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésekre tervezett 100 milliárd forintos kiírás megjelentetése.

Mindemellett az idén is folytatódnak az általában többéves kifutású támogatási programok. Ilyen például az agrár-környezetgazdálkodási, az ökológiai gazdálkodási és a tejelő szarvasmarhák állatjóléti támogatása, illetve a sertés- és barom­fi-állatjóléti kifizetések.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a tavalyi év végén kiírt felhívások esetében a kormány a források jelentős emeléséről is döntött, így az állattartó telepek korszerűsítésére összesen 260 milliárd, a kertészeti üzemek fejlesztésére pedig összesen 68 milliárd forint áll rendelkezésre. Az előbbi felhívás várhatóan már jú­niusban ismét megnyílik, így az állattartók újra pályázhatnak a létesítmények jelentős mértékű, akár több milliárd forintos megújítására.

Nem szabad megfeledkezni a vízgazdálkodási ágazat fejlesztését és az erdősítést támogató intézkedésekről sem, miként a tanyák háztartási léptékű villamosenergia- és vízellátására, az egyedi szennyvízkezelésre, a helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális megújítására, valamint a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére is lesznek pályázatok.

Ezek is érdekelhetnek