Tesztelt paprikamagok

Az idei vetési időszak után a hatóság nyilvánosságra hozta annak a tesztnek az eredményét, melynek során a szezonban kiskereskedelmi forgalomban kapható tölteni való paprikavetőmagvakat vizsgálta.

GazdanetO. Horváth György2021. 05. 02. vasárnap2021. 05. 02.

Kép: Palánta öntözés paprika fóliasátor Hernádszentandrás biofalu Bioszentandrás biogazdálkodás ökológiai növénytermesztés közmunkaprogram 2014.06.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Tesztelt paprikamagok
Palánta öntözés paprika fóliasátor Hernádszentandrás biofalu Bioszentandrás biogazdálkodás ökológiai növénytermesztés közmunkaprogram 2014.06.03. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Akik februárban, március elején megvették és elvetették a boltokban kapható paprikamagvakat, nem csalódtak. Maga a mag rendben volt. A hatóság – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – is bevásárolt és 23 fajta tölteni való paprikát megvizsgált.

Persze a szakemberek sem tudták felgyorsítani az időt, az általuk vetett paprikáknak is hetek kellettek, míg kikeltek, ezért a vetés általános kezdetét tekintve az in­­formációk néhány hetes csúszása indokolt.

Mostanra kiderült, hogy a Szupermenta-teszten megvizsgálták: található-e a tételekben idegen, az adott paprikától eltérő fajú mag, illetve esetleges GMO-jelenlét. A csírázóképesség és a tisztaság vizsgálata után az előbbi mutatókkal kapcsolatban mindent rendben találtak.

Néztek más értékmérőket, a kis tasakokon megígért magtömegre és darabszámra vonatkozóakat is. No, itt már akadtak gondok. Hat mintánál a vetőmag tömege kevesebb volt a csomagoláson feltüntetettnél, egy esetben pedig a tényleges darabszám nem felelt meg a jelölésben szereplő adatoknak. A Nébih erről tájékoztatta az érintett vetőmag-forgalmazókat, a fogyasztóvédelmi hatóságnál pedig eljárás indítását kezdeményezte.

A hatóság úgyszintén ellenőrizte az alapvető termékinformáció meglétét, a zárt csomagolást, a származást, illetve más, a tasakon feltüntetett információknak való megfelelést, mint például a fajta megnevezését. E szempontok szerint mindent rendben találtak az ellenőrök.

Mindezek alapján rangsort is felállítottak: az élen holtversenyben a Rédei Kertimag Amy és a Rédei Kertimag Szentesi piacos végzett. A második helyezést a Rédei Kertimag Fehér kos érte el, a harmadik pedig a Rédei Kertimag Hétvezér F1 lett.

Ezek is érdekelhetnek