Hiány és bizonytalanság a faiparban

Mit keres a kínai, osztrák, német felvásárló a szlovák erdőkben? Természetesen fát, üzletet. Mindez összefügg a hazai fatelepeken indított hatósági razziákkal, az amerikai fűrészüzemek leállításával és az ukrán törvényekkel.

GazdanetO. Horváth György2021. 11. 20. szombat2021. 11. 20.

Kép: Ácsok dolgoznak a tűzoltóság tetőjén építkezés épitkezés epitkezes Ingyentelkek, 1 Ft-os telkek lakhatás lakosság elnéptelenedés fogyatkozó falvak falu munkaerő munkaerö Vág település Győr-Moson-Sopron megye 2017.08.31 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hiány és bizonytalanság a faiparban
Ácsok dolgoznak a tűzoltóság tetőjén építkezés épitkezés epitkezes Ingyentelkek, 1 Ft-os telkek lakhatás lakosság elnéptelenedés fogyatkozó falvak falu munkaerő munkaerö Vág település Győr-Moson-Sopron megye 2017.08.31 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az előbb felsoroltak miatt alakult ki nagyjából itthon szinte hiány a fatelepeken. Nincs gerenda, tetőléc, fosznideszka, ha van, akkor aranyáron és csak többhetes – bizonytalan – szállítási idő mellett. A most indított itthoni faipari razziának ez a háttere. A hatóságok ki akarják deríteni, miért drágult akár a duplájára is itthon a fa. S akkor mi még megúsztuk, mert az USA-ban megötszöröződött az ár erre a nyárra. Aztán elindult valami konszolidáció, de ok­­tóbertől megint felfelé kanyarodtak az árak.

Az egész hátterében az áll, hogy Észak-Amerikában a fűrészüzemek nagy része leállt az utóbbi években. Munkaerő-probléma is előállt, illetve az árak tartósan nyomottak maradtak, ami mellett nem érte meg a termelés. Fa van az erdőben, a kitermelésük gyorsan felfuttatható, csakhogy a leállt nagy fűrészüzemek pótlása igen lassú folyamat.

Aztán megjelent indokként a koronavírus. Hogy mi köze van a fenyőgerendához, léchez, laminált lapokhoz? Annyi, hogy nagyon sokan már másfél-két éve otthonról dolgoznak, több lett a szabadidejük, kevesebbet is költöttek. A megtakarításból, az időből futotta arra, hogy saját kezűleg kezdjenek felújításba, vagy éppen új házat vegyenek.

Amerikában a legtöbb lakás azonban fából készül, a nagyobb kereslet miatt a fa ára megnőtt, s egyre nagyobb hiánycikk lett a faanyag. Annyira, hogy a világpiacra is kihatott, amitől ezek az árak is megindultak felfelé, nemcsak Amerikában, hanem Európában is. A faipar képtelen volt a megnőtt és folyamatosan magas szintű keresletet kielégíteni, a fát, faanyagot már megérte akár kontinensek között is szállítani, mivel a korábbi ár háromszorosa, de sokszor ötszöröse is kialakult.

Nem véletlen, hogy számos beszámoló szólt arról, a szlovák, ukrán erdőkben német, osztrák fakereskedők már lábon álló erdőrészleteket is megvettek, kötöttek le előre, sőt sok kínai fanepper is beszállt az üzletbe. Nem véletlen, hogy az alig néhány tíz kilométerre lévő szlovák partnerek már a nyáron képtelenek voltak kiszolgálni magyar vevőiket.

Hasonló a helyzet az ukránokkal, ahol van még egy kis nehézség, mert az állam már évek óta jogszabállyal védi a piacát: tilos kiszállítani a feldolgozatlan gerendákat, csak a faipari gerendák, lécek, deszkák, pallók exportálhatók.

Nos, ennyi minden áll a hazai faárak látványos növekedése mögött, amihez még egy dolgot kell tudni: a magyar faipar csupán az ­igények harmadát-felét képes kielégíteni hazai alapanyagokból. A többit importálnunk kell(ene).

Ezek is érdekelhetnek