Fűkeverék mindenhová

Nem minden kert egyforma, miként egy adott területen belül is sok egymástól eltérő körülmény alakulhat ki. Szerencsére a gyephez értő cégek szinte már minden igényhez alkalmazkodó fűmagkeverékeket állítottak össze. Nézzük sorra, melyik mit tud!

GazdanetTegdes László2022. 04. 25. hétfő2022. 04. 25.
Fűkeverék mindenhová

Árnyéktűrő fűmagkeverék: 10% angol perje, 10% bokros vörös csenkesz, 10% réti perje, 70% vörös csenkesz alkotja. Fás, árnyékos területű kertek füvesítésére ajánlott. A keverékben lévő fűfajok alkalmazkodnak a kisebb fényviszonyokhoz, a kevesebb csapadékhoz, így az árnyékos területeken is szép, dús állományt kapunk.

Taposást tűrő fűmagkeverék: 10% réti perje, 20% bokros vörös csenkesz, 35% angol perje, 35% vörös csenkesz alkotja. A sokat használt kertek, udvarok füvesítésére ajánlott. Kiváló a gyakran taposott, kikopott területek pótlására is. A keveréket erős gyökérzetű, sokat bíró füvek alkotják. A kelés utáni időszakban, amíg a füvek gyökérzete meg nem erősödik, kímélni kell, hogy később sokáig sűrű és szép maradjon.

Pázsit fűmagkeverék: 5% cérnatippan, 25% angol perje, 30% bokros vörös csenkesz, 40% vörös csenkesz alkotja. A gondozott díszkertek füvesítésére ajánlott, amivel szép, zárt, üde zöld pázsitot kapunk. A pázsit rendszeres öntözést és nyírást igényel.

Érdemes célzatosan megválasztani a fűmagkeveréket. Fotó: Tegdes László

Szárazságtűrő fűmagkeverék: 20% angol perje, 40% vörös csenkesz, 40% nádképű csenkesz alkotja. A magyarországi szeszélyes éghajlathoz alkalmazkodó, a nyári hőséget is elviselő, a kedvezőtlenebb viszonyok között is üdezöld pázsitot adó keverék. Az öntözést meghálálja, de nem igényli a túl gyakori gondozást. A keverékben lévő fűfajok közül a helyi talajhoz legjobban alkalmazkodók szaporodnak el, ezzel biztosítva, hogy kertünk nyár végén is szép, zöld és ne kiégett sárga legyen.

Sport fűmagkeverék: 25% angol perje, 30% bokros vörös csenkesz, 45% vörös csenkesz. Udvarok és a gyakran, illetve a sportolásra használt területek füvesítésére ajánlott, amivel erős, könnyen kezelhető füvet kapunk. A rendszeres öntözéssel és nyírással hosszasan élvezhetjük a kert örömeit.

Nyírást ritkán igénylő fűmagkeverék: 25% cérnatippan, 25% réti perje, 50% vörös csenkesz. Azok számára alakították ki, akik kevés idővel rendelkeznek, de szép kertre, a legszebb pázsitra vágynak, és azt gyakran öntözik. A ke­verékben lévő fűfajok gyönyörű, de lassan növő, dús, sűrű állományt alkotnak, ezért elegendő a kevesebb számú fűnyírás is.

Ezek is érdekelhetnek