A mi kertünk mozisztárjai

Ki ne emlékezne a jelenetre a Dennis, a komisz című filmből, amelyben Wilson bácsi kertjében 40 évnyi törődésnek köszönhetően épp virágozni készül egy olyan ritka orchidea, amely aztán egy pár másodpercig tartó burjánzás után gyakorlatilag azonnal elhal? Vajon mi az oka annak, hogy úgy várjuk a növényeink virágzását, mint egy nagy eseményt, mint Wilson bácsi a különleges orchideájának nyílását?

GazdanetPR cikk2022. 05. 30. hétfő2022. 05. 30.

Fotó: Shutterstock

Colorful,Of,Dahlia,Pink,Flower,In,Beautiful,Garden. Fotó: Shutterstock

A virágok sokszínűsége szemet gyönyörködtető látványt nyújt számunkra is, pompázatos illatukkal szinte nem tudunk betelni. A virágba borulás a növények életének legszebb időszaka, amely nálunk, embereknél is egy létező életszakasz, amikor azt mondjuk, hogy a virágkorunkat éljük.

Ha van egy talpalatnyi zöldfelület, amit megműveltünk, ahol jól érezzük magunkat, az már a mi kertünk. Nem számít, hogy nagykert, hátsó udvar, ágyás, balkon vagy csak néhány cserép. A virágok tapintása, illata és a nyugtató színük mind javítják a hangulatot és lelket öntenek az emberbe.

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a növényeink társaságában, a növényeknek is jól kell érezniük magukat a környezetükben. Ehhez elegendő néhány dologra odafigyelni, és nem kell újabb 40 évet várni ahhoz, hogy növényeink a mi kertünk mozisztárjaivá váljanak.

A növények egészsége is fontos szempont. Kép forrása: Syngenta Kft.

Ha kert, akkor mostanság a fókuszban a növényegészségügynek kell lenni.

Virágcsemetéink fejlődése során a tápanyagok és a víz szakszerű biztosítása mellett a legfontosabb harmadik elem a növényegészségügyi higiénia betartása, ami csökkenteni hivatott a gombabetegségek megjelenését. Ezt szolgálja ültetéskor a megfelelő virágföld megválasztása, ahol más egyéb szempontok mellett fontos annak jó vízelvezető képessége is, de ide tartozik a virágok összezsúfolását tiltó jó tanács is, mert ezek a tényezők a későbbiekben komoly megbetegedési kockázatot hordoznak magukban.

Növényvédelem-Virágvédelem:

A higiénés szabályok megtartása mellett is lehetnek olyan hajlamosító, főként időjárási körülmények, amelyek kedveznek a gombás fertőzésnek. Ha nem vesszük észre időben a tüneteket és nem védekezünk ellene, akár végzetesek is lehetnek növényeink számára. Ezért a felnevelésük és babusgatásuk mellett ma már szinte elengedhetetlen egy-egy növényvédelmi permetezés.

A kert szépsége...Kép forrása: Syngenta Kft.

A legnagyobb veszedelem a Szürkepenész (Botrytis cinerea)!

Mindenki által ismert a szőlőfürt rothadását is előidéző gomba, ugyanez a faj szinte valamennyi évelő, egynyári, balkon, cserepes és ágyás növényünket is képes megbetegíteni, amely a levegőből, széllel szállított spórákkal érkezik. Kiültetést követően egészen őszig fertőz, ezért fokozott figyelmet igényel.

Tünetek:

Tőlevelek és virág tengelyek- bimbók, megbarnulnak, fonnyadnak, a virágszirmon szürkés vöröses, vagy barna gyűrűfoltok jelennek meg, végső stádiumban rothadásnak indul a növény, melyen szürke molyhos, pókhálós bevonat jelenik meg.

A betegség fő hajlamosító tényezője a hőmérséklet ingadozása és a levél-talaj hosszú idejű (8-10óra) vízborítottsága. Ha hirtelen, vagy jelentősen lehűl a levegő (pl. frontbetöréskor és utána), ugyanakkor a virágaink levélzete, talaja nedves, a fertőzés biztosan bekövetkezik.

Szürkepenészre kifejezetten érzékeny virágok

Jó hír, hogy szürkepenész betegségre van egy professzionális megoldása a Syngenta Kft-nek.

SWITCH 62,5 WG, a virágok megmentője

A készítmény kimagasló hatékonyságot mutat a szürkepenész megbetegedés ellen dísznövényekben, virágokban. Nagy előnye,hogy blokkolni tudja a fertőzést és a növényre permetezve nem hagy foltot.

Amennyiben a hajlamosító tényezők jelen vannak, kis kézi permetezőt használva védekezzünk. Összpontosítsunk a hajtás és a virágrészek védelmére.

Van megoldás szürkepenész ellen. Kép forrása: Syngenta Kft.

Egy-egy jól időzített kezeléssel biztos sikert fogunk elérni, amit azután virágözönnel hálálnak meg növényeink. Az „Oscar-díjas” Switch rendezésében garantáltan a mi kertünk mozisztárjai lesznek a virágaink.

A Switch 62,5 WG engedély nélkül megvásárolható termék, munka és egészségügyi várakozási idő a permet beszáradása után NINCS.

Dozírozás: 15gr / 10 liter vízbe

A kis kiszerelésben is kapható Switch 62,5 WG-t (10gr) keresse a gazdaboltokban, Oázis és Hermész áruházakban.

Ezek is érdekelhetnek