Segítség a baromfisoknak

A lúd- és kacsatenyésztők számára létfontos­ságú lesz az új támogatási forma, különös tekintettel a madárinfluenza elleni védekezésre.

GazdanetO. Horváth György2022. 05. 30. hétfő2022. 05. 30.
Segítség a baromfisoknak

Hathatós megoldást ígér a baromfiágazati problémák mérséklésére az a terv, hogy ez év októberétől 13 milliárd forintos új állatjóléti támogatás bevezetését tervezi az agrártárca. Ezt Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára jelentette be a Baromfi Termék Tanács minap megtartott tisztújító küldöttgyűlésén.

Az államtitkár arról is számot adott, hogy a baromfiszektor az uniós válságcsomag Magyarországra jutó részéből jelentős forrásokat kaphat. Biztató az is, hogy a mezőgazdaság jövőjét elsősorban nem a jövedelempótló támogatásokra, hanem a korszerűsítésekre és a beruházásokra lehet alapozni az új Stratégiai Terv szerint. Igaz, ezt Brüsszel még nem hagyta jóvá, de a tárgyalások folynak, és a nyár végére eldőlhet, milyen konkrét támogatási formákat alkalmazhat hazánk a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus során.

Az biztos, hogy a magyar társfinanszírozás 85 százalékra emelésével óriási összeg áll rendelkezésre.

A vidékfejlesztési támogatások többsége a következő években is fejlesztési forrás lesz, és ebből nem csak a mezőgazdaság, de az élelmiszer- és feldolgozóipar is számottevő hányadra számíthat.

Ezek is érdekelhetnek