Stratégiai lépések kellenek

A nehéz időkben jön leginkább jól a segítség. A következő időszakra ez kiemelten igaz a mezőgazdaságban, különösen az állattenyésztésben. Úgy tűnik, a támogatásokkal nem lesz gond e téren.

GazdanetO. Horváth György2022. 05. 20. péntek2022. 05. 20.

Kép: Hódmezővásárhely, 2022. május 5. Holstein-fríz tehenek bírálata a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron Hódmezővásárhelyen 2022. május 5-én. MTI/Rosta Tibor, Fotó: Rosta Tibor

Stratégiai lépések kellenek
Hódmezővásárhely, 2022. május 5. Holstein-fríz tehenek bírálata a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron Hódmezővásárhelyen 2022. május 5-én. MTI/Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor

Május 5–7. között rendezték meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárt. Ez már a 29. volt a sorban, és bizton állítható, hogy az állattenyésztők legnagyobb felvonulása, ünnepe és szakmai találkozója ez az esemény.

– Az állattartók számíthatnak a magyar kormányra – szögezte le Nagy István agrárminiszter a megnyitón Hódmezővásárhelyen. Már csak azért is, mert a kormány elkötelezett az élelmiszer-termelés biztonságának megőrzése mellett, mivel ez az ország stabilitásának egyik záloga. Ehhez viszont az kell, hogy itthon legyen elég állat megfelelő fel­dolgozókapacitás mellett. Szükséges, hogy e két ágazat javítsa a hatékonyságát, amihez a következő évek támogatási rendszere teremt megfelelő hátteret. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem csak a támogatás számít: az alkalmazkodóképesség része a piaci érvényesülés, amelyben igen fontos a termékpálya szereplőinek piaci alapú összefogása, a szakmai tudás, az innovatív gondolkodás.

A támogatási háttérről Nagy István kifejtette: 27 pályázati felhívás jelent meg eddig, elindítva az uniós csatlakozás utáni legnagyobb mezőgazdasági fejlesztési programot. Csak a beruházási pályázatokra 1600 milliárd forintnyi igény érkezett be, ami 500 milliárd forinttal több a meghirdetettnél, ezért meg kellett emelni a kereteket.

Több mint 1000 milliárd forintnyi beruházási támogatást, továbbá 450 milliárdnyi agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást segítő dotációt helyeztek ki – jelentős részben állattartókhoz – az elmúlt hetekben. A következő időszak legfontosabb kihívása, hogy a gazdálkodók élni tudjanak a lehetőségekkel – hangsúlyozta a miniszter.

Ezek is érdekelhetnek