Külföldi paprikával fűszerezi ételeit a magyarok többsége, külföldi paprika van a kolbászban és a pörköltkonzervben. A magyar fogyasztó ezer forint éves spórolás fejében „kinyírta” a magyar fűszerpaprika-termelést. Az agrárkormányzat most feltámasztaná, de félő, hogy csak a feketepiac menthető.

A fogyasztók tették tönkre a hazai paprikát

A kalocsai kjokusin karateegyesület sportolói vagyunk – mondja a mokány, kötött izomzatú paprikatermelő. – Aki elöl szedi a paprikát, egy négydanos mester, de van három első danosunk is. Ugye nem a munkaügytől vagytok?
– Újságírók vagyunk.
– Én szponzorálom az egyesületet, mert hiába kértünk segítséget a paksi atomerőműtől, hogy a fiatalokat el tudjuk vinni versenyekre. Pedig ketten is tagjai vagyunk a válogatottnak. A felnőtt versenyzők ezért segítenek leszedni a szüleim paprikáját. Nem tudom, hogy a munkaügy találna-e ebben kifogásolnivalót, de ha igen, el is temetjük őket idekint. Tényleg nem a munkaügytől vagytok?
Kelemen Imre szüleinek nyolcszáz négyszögöl paprikáját szedték le a sportolók. Körülbelül másfél mázsa őrlemény lesz belőle, kis húsüzemeknek, éttermeknek értékesítik, meg persze piacon, nagybanin. Kilója 2500-3000 forintért kel el, ami majdnem kétszerese a bolti árnak, mégis van rá vevő.
– Akinek van esze, az minőségi paprikát használ; márpedig amit a boltban kapni, az nem olyan – mondja Kelemen. – Egy évben, egy háztartásban egy-két kiló paprika fogy el, szóval ezen nem éri meg spórolni. A minőségi követelményeknek megfelelünk, laborban be is vizsgáltatjuk a termést: 200-300 ezer forint árú paprikán több milliót is lehet bukni, ha bármi gond van vele. Nekem az a célom, hogy jövőre is tőlem vásároljanak.

A teljes rioprtot a pénteken megjelent Szabad Föld 41. számában Azé a paprika, aki megfizeti címmel olvashatják el.

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Pletykák kereszttüzében
Hívogató kéz a hegyen
Nem hallgatni, beszélni
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.