Bizakodnak a gazdák

Jó startot vett néhány éve a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar, de még nagy lemaradást kell pótolnia. Nem csak a nyugati gazdálkodókhoz, de több kelet-közép-európai országhoz képest is hangsúlyos a hátrányunk. A gazdák viszont optimisták.

GazdanetO. Horváth György2021. 08. 17. kedd2021. 08. 17.

Kép: Hús hentes Újpesti vásárcsarnok vásárlás vásárló Piac zöldség gyümölcs termelői 2019.07.09 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Bizakodnak a gazdák
Hús hentes Újpesti vásárcsarnok vásárlás vásárló Piac zöldség gyümölcs termelői 2019.07.09 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Két bank is közreadta az utóbbi időszak agrárelemzéseit. Az OTP szakértői szerint óriásit menetelt a magyar agrárgazdaság az utóbbi években, ami a külkereskedelmi mutatókon, számokon is jól látszik. Az agrárexport 2019-ben és 2020-ban is meghaladta a 9 milliárd eurót, és az árak alakulása miatt az idén ez a szám elérheti a 10 milliárdot.

Ugyanakkor Ausztriával, Hollandiával vagy Lengyelországgal összemérve nagy a lemaradásunk. Ausztria exportintenzitása csaknem háromszorosa Magyarországénak, a lengyelek területegységre jutó agrárkivitele is meghaladja a miénket.

Hollandiára azért érdemes figyelni, mert e téren szinte világbajnok: fajlagos agrárexportjuk és a területre vetített egyenlegük harmincszorosa a magyarországinak. A különbségek lényegi oka, hogy a három említett ország leginkább magasan feldolgozott termékeket értékesít, míg a mi kivitelünkben még mindig az alapanyag dominál.

A legnagyobb magyar bank elemzői szerint ezért is létkérdés a meghirdetett agrár- és élelmiszeripari stratégiá­ba foglalt fejlesztések pontos és gyors végrehajtása, a megfelelő anyagi háttér megteremtése.

Úgy tűnik, hogy a gazdák oldaláról ennek nem lesz korlátja. Legalábbis a Takarékbank által vezetett AgrárTrend Index értéke ötödik negyedéve emelkedik. A mutató azt jelzi, milyen rövid és hosszú távú kilátásaik vannak a termelőknek. A mostani reménykedést a felvásárlási árak további növekedésére, a kedvező támogatási és hitelezési környezetre alapozzák az agrárium szereplői.

Persze a kép ennél árnyaltabb: a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javulás, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg.

Arra is számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy többéves növekedési ciklusra is gondolni kell: a világgazdaságban nyersanyagpiaci szuperciklus indul. Segíthet például, ha a koronavírus okozta globális problémák végre enyhülni fognak, s ezzel nőhet a fogyasztás, bővülhet a piac.