Az uniós döntéshozók azt tervezik, hogy rövid időn belül megtiltják az élő állatok hosszú, akár napokig tartó szállítását.

Csak húst, állatot ne!

Az EU Parlament vizsgálóbizottságának tagjai másfél éves elemzés után jutottak erre a következtetésre. Habár 2005-ben is volt szigorítás, amely a mostani szabályokat fogalmazta meg – azaz a szállított állatokkal rendre meg kell állni, bizonyos időszakonként a kamionról leterelni, istállóban legalább egy napot pihentetni, a jószágok alatt az almot folyamatosan frissíteni stb. –, ez nem elég. Ugyanis a szabályokat sokszor és sokan megszegik.

A szükségesnél alacsonyabb belmagasság, a kevesebb víz vagy takarmány, a szállításra nem alkalmas állatok mozgatása, a túlzsúfoltság csak néhány a legszembetűnőbb szabályszegések sorában. Gyakran arra alkalmatlan járműveket használnak az állatok szállítására, amire időnként szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között, hosszú idő alatt kerül sor.

Ezért a képviselők szerint felül kell vizsgálni a jelenlegi szabályozást. A helyzet javítása érdekében elfogadott ajánlásaikban felszólítják a Bizottságot és a tagállamokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az állatok jólétének biztosítására szállítás közben, vizsgálják felül a jelenlegi szabályozást, és jelöljenek ki az állatok jólétéért felelős uniós biztost.

A képviselők kamerákkal szerelnék fel a szállítóeszközöket, amelyekkel különösen a be- és kirakodási műveleteket kísérnék figyelemmel. Javasolják, hogy a helyi hatóságok csak akkor hagyhassák jóvá a szállítási tervet, ha 5–30 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható. A járművekben rögzíteni kell a hőmérséklet, a páratartalom és az ammóniamennyiség értékét.

Bírálják továbbá a képviselők, hogy a hatóságok semmilyen módon nem ellenőrzik az unión kívüli országokba tartó élőállat-exportot. Az élőállat-szállítást csak akkor volna szabad engedélyezni, ha a feltételek megfelelnek az uniós előírásoknak.

A képviselők szerint a tenyészállatok helyett sperma- vagy embriószállítást, a vágóhídra szánt jószágok helyett a hasított testek és hús szállítását ajánlják. Felszólítják a Bizottságot, hogy legkésőbb 2023-ig terjesszen elő cselekvési tervet, amely támogatja az átmenetet, és a szükséges változások gazdasági-társadalmi hatását enyhítő pénzalapra is tegyen javaslatot.

Hozzászólások

Friss cikkek

Van is fürdő meg nincs is
Törekvő tervek
Ne akarjuk megúszni!
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.