Ebben vagyunk a világ legjobbjai

Levágták a napraforgó felét. A terméshozam világszínvonalú. Rossz minőség nincs, több a közepes és jó termés, vegyes a minőség. Érdemes várni a magasabb árakra.

GazdanetO. Horváth György2018. 09. 18. kedd2018. 09. 18.
Ebben vagyunk a világ legjobbjai

Csökkent idén a napraforgó ára és hazai vetésterülete, még mindig kiemelkedő hozam mellett. A minőség változó, és egyértelműen a magas olajsavtartalmú fajták jelentik az igazán jó befektetést. A napraforgó idei, 628 ezer hektáros vetésterülete Magyarországon csak 89,2 százaléka a tavalyinak, miközben továbbra is meghaladja az előző 5 év átlagát. A hazai táblák több mint felét már learatták - tette közzé a Concordia Zrt. A közraktározással foglalkozó vállalkozás szerint a magas olajsavtartalmú fajtákat érdemes vetni, mert 20 százalékkal többet adnak a felvásárlók érte, ami most tonnánként 20 ezer forintot jelenthet, viszont az alacsonyabb olajtartalmú, hagyományos fajták ára csökkenhet.

A termény 2018-as hektáronkénti hozama az Alföldön 2,8 -3,0 tonna, a Dunántúlon inkább a 3-3,3 tonna jellemző. Ez Magyarországon mára átlagosnak számít, világviszonylatban azonban évek óta a legjobbak között van, így a teljes termésmennyiséget idén 1,8 millió tonnára várják. A közraktárhoz vizsgálatra eddig beérkezett napraforgóminták minősége nagyon különböző, az átlagostól a kiemelkedőig hullámzik, gyenge nem volt közötte. Az egyik legfőbb jellemző az olajtartalom, ami átlagosan ebben a szezonban is 46% körül mozog, de a cég laboratóriumában találkoztak 50 százalékot elérő tételekkel is. Az idei év szokatlan jelensége, hogy összeért a napraforgó és a kukorica aratása.

A jelenlegi, alacsony árszintet várhatóan emelkedés követi majd, ezért a Concordia Zrt. várakozásai szerint jelentős tételeket tárolnak be a cég raktáraiba a következő hónapokban, kivárva a még kedvezőbb piaci viszonyokat – mutatott rá dr. Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.