A hazai halfeldolgozók nem pihennek. Karácsony tájt néztünk utána, hogy a termelői halak miként is jutnak a hálóból az asztalra.

Érdemes a minőségi halat keresni

Kevés halat eszünk, fejenként alig 6 kilót évente, de ennek is a nagy része fagyasztott tengeri filé. Halevési szokásaink a feldolgozók munkájára is hatnak: Ma­­gyar­országon egy tucat édesvízi halat feldolgozó üzem működik, közülük a legtöbb árut a Szarvas Fish Kft. Tiszacsegén lévő egysége termeli.

– Miért nem esznek halat a magyarok? Mert szálkás és halíze van – foglalja össze a triviális okokat a vállalat atyja, dr. Müller Tibor. Ezt piackutatás támasztja alá, ezért kell szálka- és mellékízmentes halat árulni. A 2003-ban épült feldolgozóban csak ilyen halat – afrikai harcsát – dolgoznak fel.

– Nevével ellentétben ez a halfaj nem import. A nyolcvanas években holland közvetítéssel került hazánkba, és mára Magyarország ­Európa egyik legnagyobb afrikai harcsát tenyésztő országa lett. Kiváló minőségű húsa mindössze kétszázalékos zsírtartalmú, teljesen szálkamentes, és nincs intenzív halíze – mondja Müller Tibor. Eh­hez persze szükség van ellenőrzött környezetre, jó vízre, fehérje- és vitamindús táplálásra, higiéniára és tíz-tizenkét hónapra – ennyi idő alatt érik el náluk a halak a piaci méretet. Egyébként nem szeretik, ha halgyárnak hívják a feldolgozót, ugyanis törekednek ideális körülményeket teremteni uszonyosaiknak.

Az üzemben – ahol példás rend és tisztaság fogad – Csatári Attila üzemvezető kísér végig és mutatja be a munkafolyamatot. Aki valaha is pucolt halat otthon – és úszott pikkelyben, halnyálkában a konyhája –, sóvárogva nézheti a ti­szacsegei dolgozók rutinos mozdulatait. Három részre bontva zajlik a pucolás. Az első szakaszban kibelezik a halat, ez nagyjából egyperces művelet. Innen kerülnek át a nyúzóba, ahol lehúzzák a bőrt a haltörzsről, ez mintegy húsz másodperc alatt megvan. Végül a filézés jön, fél percben.

Mindhárom fázist más-más dolgozók csinálják, egy-egy halat kevesebb mint két perc alatt varázsolnak konyhakészre. Negyvenen alkotják a feldolgozók csapatát, egy nap alatt sok száz kiló harcsát tisztítanak meg. A hal­pucolás egyébként nem gépesíthető, majdnem minden kézi erővel zajlik. Nem is csoda, hogy a filéző­késeket napi háromszor fenni és hetente köszörülni kell.

Ezután nyakon öntik jéggel a filéket. Csatári Attila szerint ez fontos: a tévhitekkel szemben a halhús nem romlik könnyebben, mint a többi, csupán a hűtési láncnak kell folyamatosnak maradnia. Aztán csomagolás, majd indulás árulni. Aznap péntek lévén, irány Hajdúsámson.

– Nem csak friss termékek kerülnek piacra az üzemből – folytatja kísérőm. – A nyúzott és bőrös filéken kívül készítünk füstölt halat, panírozott harcsafalatkákat, pástétomokat.

– Az emberek azért nem vesznek halat, mert nem viszik oda nekik – veszi vissza a szót Müller Tibor. – Annak idején Szarvason kezdtük el házhoz szállítani az árut. Házaltam vele, étkezdébe is vittük a dolgozóknak. Ennek is köszönhetően az éves halfogyasztás megemelkedett. Áttörést így lehet elérni, ezért a mozgó halboltunkkal házhoz is szállítunk, fix menetrendünk van.

Tiszacsegén konkrét számot nem céloznak meg, mert legutóbb a koronavírus miatt például három nap alatt elvesztették a forgalmuk hetven százalékát. Idehaza továbbra is a ponty a legkelendőbb halfaj, évente 12 ezer tonnával. Afrikai harcsából 3700 tonnát adnak el, ami a kezdeti 25 tonnás forgalomhoz képest nagy előrelépés.

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.