Egy kert életében az őszi szezon az egyik legfontosabb időszak. A hideg elleni védekezés, a téliesítés és a következő évre való felkészülés egyaránt elengedhetetlen, ha tavasszal egy szép kertet szeretnénk.

Itt van az ősz, ezek a munkák várnak a kertben

Őszi feladatok: kertésszel vagy saját kézzel?

Az ősz a legjobb évszak arra, hogy a kertben, és a kerten dolgozzunk. Már nincs annyira meleg, de még nincs is olyan hideg. Ebben az időszakban leginkább azért kertészkedünk, hogy a következő szezonra minden készen álljon a kert kizöldüléséhez.

A szépen virágzó tavaszi kertnél nincs is kellemesebb látvány, de ezért tenni kell. Ha nem szeretsz kertészkedni vagy éppen nincs rá időd, bízz meg egy kertészt, aki kellő szakértelemmel rendelkezik. Ráadásul így a kerti munkához szükséges szerszámokra és eszközökre se lesz gondod.

Gallyazás, komposztálás

Az őszi teendők között az első feladatok egyike az ágak, gallyak levágása, összeszedése. Kisebb gallyakhoz érdemes ágaprítóval dolgozni, míg a hasogatáshoz, tűzifa előkészítéséhez használhatunk rönkhasítót. Így gyorsabban elvághatjuk a fát, előbb végezhetünk a munkával, ahelyett, hogy mindent kézzel csinálnánk. A magas ágak és gallyak eléréséhez egy stabil létra sem árt.

Sokat tehetünk a föld minőségéért, ha komposztálunk. A komposzt szó lényegében a szerves hulladékok bomlásterméke. A komposzthoz szükség van szerves anyagokra, oxigénre, nedvességre, és a talajban élő mikroorganizmusok tevékenységére.

Mulcsolás

A mulcsolás szintén egy zöld kertművelési technika, ami lényegében a talajtakarást jelenti. A talajtakaró anyagok eltérő formájúak, színűek, méretűek és anyagúak. A gyakorlatban akkor valósul meg a mulcsolás, amikor ezeket az anyagokat lerakjuk. A takarás megóvja a talajt a fagytól, és kiszáradás ellen is hatékony védelmet nyújt. Jót tesz a növényeknek, és visszaszorítja a gyomosodást is. Egy optimális mulcsréteg legalább 4-5 centiméter vastagságú. A mulcsot folyamatosan pótolni kell, mivel a szél elfújhatja.

Kép forrása: Freepik, Zákány Szerszámház.

Téliesítés további lépései: öntözés, trágyázás, permetezés

Ahhoz, hogy a növények túléljék a hidegebb időt folyamatosan törekedni kell a nedvesség fenntartására, főleg ha elmarad az eső. Ilyenkor öntözzünk mértékkel, szórjunk szerves trágyát a talaj mélyebb rétegeibe is, és permetezéssel védekezzünk a kártevők ellen. Ha jól csináljuk, a téliesítés eredménye már az első tavaszi napokon látszódni fog.

Szerszámok kertészkedéshez

A felsorolt szerszámok, úgy mint ágaprító, rönkhasító, létra mellett számos egyéb alapvető felszerelés is jól jöhet a kertészkedéshez. Ilyen az ásó, a kapa, vagy akár a sövényvágó. Ajánlott minden szükséges eszközt időben beszerezni, hogy ne az adott pillanatban hátráltasson a munkában annak hiánya.

Érdemes olyan megbízható szerszámbolt mellett letenni a voksunkat, ahol szinte minden szükséges őszi szerszámot beszerezhetünk. A Zákány Szerszámház széles kínálata pont ilyen, a termékekről pedig részletes leírás olvasható. Kérdés esetén kollégáink állnak rendelkezésre, akik segítenek az eligazodásban.

Hozzászólások

Friss cikkek

Ázott karton
Nincs megállás
Súlyosan beteg gyerekek üzennek barátaiknak Mikulásra
A gól a labdától is függ?
Mindannyiunk életét érintő döntéseket befolyásolhat az idei népszámlálás
Ha jót adunk, jót kapunk
Cserépedények hazája
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Két és fél évezred csodája: a szőnyeg
2022.12.02.
A hallgatag zseni titkai
Tücskök és hangyák
Aranyhomok Oázissal
Évforduló északon
Beszédes királyi gének
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.