Kicsi piac nagy bajban

Elvérezhet a magyar dísznövénytermesztés, ha nem számolják fel a feketegazdaságot, melynek első lépése a 27 százalékos áfa csökkentése kell, hogy legyen.

GazdanetO. Horváth György2017. 07. 04. kedd2017. 07. 04.
Kicsi piac nagy bajban

Ugyanakkor a nagy áruházláncokban mára már szinte mindennapossá vált élőnövény akciók és árusítás is nehezíti a magyar kertészek dolgát, ugyanis szinte kizárólag importból származó növényeket kínálnak. A legális és az illegális piac is szorongatja az ágazat szereplőit. A szakma a települések fejlesztéseiben bíznak: ez a piac felpörgethető lenne, ellenőrizhető, és átlátható piacot jelentene. Ehhez viszont szakértők kellenének: a városokban főkertészeknek kellene irányítaniuk a munkát.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint az elmúlt évben 1272 hektáron foglalkoztak különböző dísznövények termesztésével a vállalkozók, ez az előző évhez képest közel hatvanhektáros csökkenést jelent. A terület 93 százalékán egyébként faiskolák működtek tavaly, 4 százalékán vágott virág, míg 3 százalékán cserepes és hagymás termesztés folyt az országban. Az AKI adatai szerint az ágazat árbevétele mintegy 300 millió forinttal, 8,8 milliárd forintra esett vissza az elmúlt évben.

Ezek is érdekelhetnek