Termőföldért gyereket?

Ősszel indul a demográfiai földprogram – ezt Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mondta Szekszárdon, s nem jelent mást, minthogy a fiatal, gyermeket nevelő, vagy vállaló házaspárok állami termőföldre tehetnek szert igen jutányos körülmények között.

GazdanetO. Horváth György2011. 05. 20. péntek2011. 05. 20.
Termőföldért gyereket?

Ősszel lejár csaknem 400 hektár állami földterület bérleti szerződése, így lesz arra lehetőség, hogy e területeke terhére elinduljon a fiatal házasokat segítő demográfiai földprogram. Vagyis a gyermeket vállaló gazdálkodni akaró házaspároknak az állam igen kedvezményes körülmények között biztosítana termőföldet.

Igazából őszre derül ki az is, hogy az állam milyen földterületeket birtokol, ugyanis a Nemzeti Földalapnak augusztus 31-ig kell elkészítenie azt a kimutatást, amelyből kiderül, hogy az állami földeket kik, milyen feltételekkel használják. (Ezt előbb tavaly év végére, majd 2011 elejére ígérte a tárca.)

Ángyán József bejelentette, hogy az államnak van lehetősége arra, hogy visszavegye egyes, számára kedvezőtlenül kötött szerződések esetén a bérbe adott földterületeket. Ugyanakkor annak sincs akadálya, hogy földet hosszú távra, igen kedvezményesen bérbe adjon egyes termelői köröknek. Ilyen lehet az az eset, amikor vidéken letelepedő és gazdálkodó fiatal házasok 25 vagy 50 évre kedvezményes, örökölhető földbérletet kaphatnak, amennyiben két vagy három gyermeket vállalnak.

Ezek is érdekelhetnek