Vélhetően az Európai Unió Bíróságára fog menni Magyarország abban az ügyben, mely a hazai és az import élelmiszerek és mezőgazdasági termékek kiskereskedelmi árrésének bizonyos korlátozásáról szól.

Újabb ügyben állhatunk az EU Bírósága elé

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárás keretében újból felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi árrésének korlátozását. Ha erre két hónapon belül nem kerül sor, úgy az ügy az EU Bíróságánál fog kikötni. A magyar válasz, melyet az agrártárca adott ki ezt engedi feltételezni, mert arról szól, hogy Magyarország megvédi és ragaszkodik eddigi álláspontjához.

A vita lényege, hogy az EU szerint korlátozza az import termékek versenyképességét az a magyar jogszabály, mely szerint az import és hazai gyártású agrártermékeknél nem lehet az importnál a hazaihoz képest kisebb árréseket alkalmazni. A magyar szabályozásra évekkel ezelőtt azért került sor, mert a magyar beszállítók érdekeit rontotta az a gyakorlat, hogy az import élelmiszereknél, mezőgazdasági alapanyagoknál minimálisra szorított árrést alkalmaztak – sokszor gyanúsan alacsony beszerzési árak mellett! – a kereskedelmi láncok, kereskedők. Elég a tejek, sajtok példáját felhozni, ahol még ma is előfordulnak az azonos árrés alkalmazása mellett is meghökkentő akciók, mikor az ideszállított, leadózott, árréssel ellátott termék a boltban annyiba kerül, mint amennyiért a magyar feldolgozó képes előállítani az árucikket.

Az Európai Bizottság szerint a magyar jog megnehezítheti az importőrök és kiskereskedők számára, hogy vonzóbb árakon kínálják az importált termékeket, amelyeket így általában a hazai fogyasztók kevésbé ismernek. Magyarország továbbra is kiáll azon álláspontja mellett, hogy a kiskereskedők azonos árréssel lássák el a magyar és az import árut, a külföldi termékek ne élvezzenek előnyt – hangsúlyozza a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményében. A kormány célja a magyar fogyasztók és a magyar termékek védelme és az, hogy a hazai élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek azonos versenyfeltételek mellett kerüljenek a boltok polcaira. A tárca továbbra is áll a viták elé.

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.