Gyógyvarázs

Magyarországon a fekvőbeteg-ellátás - a magas szakmai színvonal mellett - eszközökben és felszereltségben gyakorta szorul hiánypótlásra, korszerűsítésre. Nincs ez másként a gyermekgyógyászat területén sem - talán annyi a különbség hogy a gyermekek intézethez kötött gyógyulása lelkileg is megterhelőbb, mint a felnőtteké. Ezért is fontos, hogy útjára indult a K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi támogatási program.

Hazai életKevevári M. Katalin2004. 04. 16. péntek2004. 04. 16.
Gyógyvarázs

{p}
- Kérjük, mutassa be a pénzintézet gyermek-egészségügyi támogatási programját - fordultunk Horváth-Magyary Nórához, a K&H Bank kommunikációs ügyvezető igazgatójához.
- Pénzintézetünk támogatási stratégiája alapján a sport, a fiatalok oktatása, az előadó-művészet és a gyermek-egészségügy fejlesztéséhez kívánunk hozzájárulni. Törekvésünk valóra váltásához - az Egészséges Nemzetért Alapítvánnyal együttműködve - K&H gyógyvarázs néven márciusban indítottuk el programunkat.
{p}Összesen 25 millió forintot felajánlva, pályázatot hirdettünk az Országos Egészségügyi Pénztár finanszírozta gyermek-szakkórházak, kórházak és klinikák, országos intézetek gyermekosztályai számára eszközök, gyógyászati berendezések beszerzésére. A pályázat során öt intézmény egyenként bruttó ötmillió forintnyi eszközt, berendezést nyerhet el.
{p}A pályázat elbírálására szakmai zsűrit kértünk fel, amelynek összeállításánál fontos szempont volt tagjainak kiemelkedő szakmai múltja. E testület munkájában részt vesz dr. Buday-Gyarmati Andrea gyermekgyógyász szakorvos; dr. Cholnoky Péter címzetes professzor, a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Szombathelyi Képzési Központjának emeritus professzora; dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója; dr. Tímár Krisztina, az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium Gyógyítási és Ápolási Főosztályának vezető főtanácsosa, gyermekgyógyász, urológus; dr. Győri Erzsébet, az Egészséges Nemzetért Alapítvány kuratóriumi tagja; Bárdos András, a tv2 újságírója; Horváth-Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.
{p}A K&H gyógyvarázs gyermekegészségügyi-támogatási program másik eleme egy rendezvénysorozat, amely az ország tizenöt gyermek-fekvőbeteg intézményébe látogat el április elejétől május végéig. Ennek célja, hogy a kórházi ágyhoz kötött gyermekeknek olyan élményt nyújtson, ami megkönnyíti, elviselhetőbbé teszi a kórházi bent tartózkodást.
A három budapesti és tizenkét vidéki kórházban az Aranyszamár Színház társulata felváltva lép fel a Vándormesék és a Játékmaci kirándul című bábjátékkal. A kórházi szereplések alkalmával a művészek elviszik a beteg gyermekeknek a K&H gyógyvarázs program apróbb ajándékait is.
{p}- Kik, hogyan és meddig nyújthatják be pályázatukat?
- A pályázatok beadásának határideje 2004. június 11. Az értékelés ezt követően kezdődik, s július elején kerül sor az eredmény kihirdetésére. Gyermek-szakkórházak, a kórházak és klinikák, az országos intézetek gyermekosztályai levélben kapnak értesítést a lehetőségekről. Pályázati kiírásunk megjelenik a Gyermekgyógyászat és a Sansz című szakmai, illetve pályázatfigyelő lapban; továbbá a www.khb.hu oldalon is megtalálható és letölthető.
{p}A benyújtott pályázati anyagnak tartalmaznia kell a pályázó intézet vagy osztály rövid bemutatkozását, s részletes ismertetést arról, hogy milyen és hány eszközt, berendezést igényelnek, továbbá ez utóbbiak pontos típusmegjelölését, beszerzési helyét és a hozzá tartozó tényleges árajánlatot. Mindezen túl a pályázónak le kell írnia, hogy mivel támasztja alá a kívánt eszköz  szükségességét és hasznosságát, és azt is, hogy az milyen mértékben járul hozzá a gyermekek gyógyulásához,
{p}- Hogyan vélekedik a K&H gyógyvarázs programról dr. Buday-Gyarmati Andrea gyermekorvos, a zsűri tagja?
- Fontosnak tartom, hogy az egészségügy támogatását az állami szektor mellett a gazdálkodó szervezetek is a sajátjuknak érezzék. Remélem, hogy egyre gyakrabban találkozhatunk majd hasonló kezdeményezésekkel. A tervek szerint rendszeresen kiírandó pályázat lényege és küldetése, hogy valódi segítséget nyújtson, ez alkalommal öt intézmény számára. A zsűri célja, hogy olyan helyre juttassa a támogatást, ahol minél több gyermek egészségét, gyors és eredményes gyógyulását segíthetik elő.

Ezek is érdekelhetnek