Haladékot kapott a Zengő

Az első februári csata után újabb ütközetből is győztesen kerültek ki a mecseki Zengőn tervezett NATO-lokátor megépítése ellen tüntetők. Szakértői bizottság dönt arról, felépülhet-e máshol a radar.

Hazai életKapitány Gergely2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
Haladékot kapott a Zengő

Nemzetközi beruházás során, egy légvédelmi rendszer részeként NATO-lokátorbázis épülne Baranyában. A Keleti-Mecsek legmagasabb pontján, az Európában egyedülálló természeti értékekkel és ritkaságokkal rendelkező Zengőn épülő katonai létesítménynek a környéken élő lakosság egyáltalán nem örült, de a hiábavaló tiltakozáson kívül mást nemigen tehettek - egy darabig.

{p} A három közvetlenül is érintett település - Pécsvárad, Zengővárkony és Hosszúhetény - polgármesterei, civil közösségei mindenesetre összefogtak.
Több tízmillió forint eszmei értékű védett növény tenyészhelye a bázis tervezett körzete, áttelepíteni nem lehet őket. A védett növények mellett az évszázados fákat, a Zengőt mint ősi szent helyet, avar kori maradványok lelőhelyét féltik a lakók. A Zengőért Mozgalom aktivistája, Csizmadia László a turisztikai vonzerő csökkenéséről, a sugárzásról beszél, és egyenesen "botanikai holokausztot" említ arra az esetre, ha megépül a lokátor.
{p} - A bánáti bazsarózsa vagy a hölgyestike nevű növény Európában jóformán csak itt, a Zengő gerincén él még, máshová telepítve elpusztulnának - mondja.
A szervezet egyik vezetője, Herbert Tamás szerint az egész NATO-projektet kellene felülvizsgálni, mert Szlovénia is az atlanti szövetség tagja, ott pedig lényegesen jobb feltételek mellett, a Zengőnél sokkalta magasabb hegyekbe lehetne telepíteni a lokátorbázist. További félelmekre adhat lehetőséget az a tény, hogy a bázis üzembe helyezésével első számú harcászati célpont lesz a régió egy esetleges háború idején, bár öröm az ürömben, hogy éppen a radarközpont miatt kap majd kiemelt védelmet a térség.
{p} Az ellenzők jelentős csoportja hosszú hónapokig hiába próbálta megakadályozni, hogy elkezdődjön a bázis építése. Néhány héttel ezelőtt - még a télen - érkezett a hír, hogy öt nap alatt kivágják a kijelölt fákat a jelenlegi kilátó körül. A többség akkor úgy döntött, itt az idő, hogy testükkel védjék meg azt, amiről úgy tartják, nemzeti kincs. Akkor egy délelőtt kellett ahhoz, hogy visszaverjék azt a csaknem félszáz biztonsági embert, akik megpróbálták megtisztítani a terepet. Azóta állandó "őrség" tartja szemmel a környéket.
Alig két hete újabb mozgolódás támadt a Zengőn. A helybeliek a munka beszüntetését követelték, majd miután ez nem történt meg, több mint százan vonultak fel a területre, és bevették magukat az addigra már - jogszerűen - kiásott árkokba.
{p} - Mi tiszteljük a törvényt, és nem akarunk feleslegesen kárt okozni, ezért elvárjuk a törvényességet a Honvédelmi Minisztériumtól is, valamint azt, hogy amíg nincs hivatalos állásfoglalás radarügyben, hagyjanak fel a munkálatokkal - közölte Bíró Ferenc, a Zengőért Mozgalom szóvivője.
Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a honvédelmi, a környezetvédelmi, a külügy- és az igazságügy-miniszter kormánytól független munkacsoportot állított fel, hogy vizsgálja meg a radar felállításának kérdését.
- Nem tudjuk, kik alkotják a bizottságot és mennyire független, de legalább azt szerettük volna elérni, hogy ameddig a nevezett testület nem nyilatkozik, a honvédelmi tárca függessze fel a munkálatokat - magyarázza a második, komolyabb demonstráció okát Bíró.
{p} Sikerült is elérniük, hogy a Honvédelmi Minisztérium visszakozzon.
Most csend és nyugalom honol a Zengőn, eltűntek a munkagépek. A természetvédelmi területért aggódó zöldek mégsem mozdulnak sátraikból. Csak akkor hajlandók elmenni, ha végleg bebizonyosodik, nem lesz radar a Mecsek csúcsán.

Ezek is érdekelhetnek