Ikrek hava, ikrek napja

Ikrek havában ikrek napja: már harmadik éve találkoztak Kunhegyesen - ahol harminc ikerpár él - azok a családok, akiket ikrekkel áldott meg a sors. Több tucatnyi ikerpár kereste fel június 20-án a nagykunsági várost Debrecentől, Penctől Kazincbarcikán át Dunakesziig, Újszászig.

Hazai élet2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
Ikrek hava, ikrek napja

{p}
A nap folyamán a művelődési házban és környékén teljesen egyforma gyerekeket, egymástól különbözni akaró kamaszokat s az összetartozást az öltözködésükkel is hangsúlyozó idősebbeket lehetett látni.
Kémeri Kálmánné és népes családja Kisújszállásról érkezett. A gépkocsivezető férjnek és feleségének először csak egy gyermeke lett, a most tizenhét éves Csilla. Két évvel később az egypetéjű ikrek, Nóra és Kitti jöttek világra.
- Húszhetes terhes voltam, amikor éreztem, hogy ikrek. Akkor még kinevettek, de az ultrahang kimutatta, hogy nekem volt igazam - mondja az anya. - Amikor megszülettek, nagyon hajrás lett az élet, mert hárman voltak kicsik, s csak néha akadt segítségem, amikor ráért a férjem.
A két nagylány most végezte a nyolcadikat, s mint rendes egypetéjű ikrekhez illő, a megszólalásig hasonlóak. Abban is, hogy kitűnően tanulnak. Felvették őket egy szolnoki középiskolába, de kollégiumot nem kapnak, hiába nagycsalád az övék. Kémeriéknél öt gyerek van, merthogy utánuk ismét született egy ikerpár, Anna és Csaba.
Molnár Lajos és Molnár Zsigmond ikrek, maga Lajos ugyancsak ikrekkel, Richárddal és egy újabb Lajossal gyarapította a tiszaszentimrei családot. A két fiú első osztályos volt az idén, de már most szívesen bekennék szalonnával az iskola sarkát, hátha elhordanák a kutyák. Az óvoda jobban tetszett nekik.
- Fontosnak tartjuk a nagycsaládosoknak járó kedvezményeket, jóvoltukból könnyebb az ikreket felnevelni - mondja az apa.
Eljött Kunhegyesre Göncz Kinga, az új esélyegyenlőségi miniszter is, hosszan elbeszélgetett a város vezetőivel, gyámügyi szakembereivel, óvónőivel és pedagógusaival.

Ezek is érdekelhetnek