Mezőgyán kormányzat nélkül

A román határhoz közeli, Békés megyei, ezerkétszáz lelkes Mezőgyánban július 25-én időközi választásokat tartanak. A falu képviselő-testülete május közepén tíz-hét arányban úgy határozott: feloszlatja magát. A miértre kerestük a választ a helyszínen. A megbeszélt időpontban a könyvtár előtt több képviselő is várta lapunk munkatársát, láthatóan fontosnak tartották a minél teljesebb tájékoztatást.

Hazai élet2004. 06. 11. péntek2004. 06. 11.
 Mezőgyán kormányzat nélkül

{p}
A könyvtár újonnan kialakított számítógépes helyiségében telepedtünk le. Zsoldos Zoltán alpolgármester kezdte sorolni sérelmeiket:
- A testületben harmadmagával kíván irányítani nyolc embert a polgármester. Mezőgyánban ma is ugyanazok a vezetők, akik a rendszerváltás előtt voltak. A lakosságot az önkormányzat munkájáról nem tájékoztatják, így sokan abban a hitben élnek, hogy vezetőik a leginkább hozzáértők.
Sebestyén Istvánné a gyógyszertár épületét hozta fel példának: 
- Többször határoztunk arról, hogy, kerül, amibe kerül, társadalmi munkával helyreállítjuk a gyógyszertár tetőszerkezetét. Utóbb derült ki, sokkal nagyobb a probléma, mint hittük. Nemcsak a cserepeket kell kicserélni, a szigetelést is ki kell javítani.
- Ha szóba hoztuk, hogy rendbe kellene tenni - egészítette ki Rácz Mihály -, a polgármester mindig talált valamilyen kifogást. Télen azt mondta, most ne bántsuk a tetőszerkezetet. Tavasszal meg pénz nem volt rá.
Sebestyén Istvánné mesélte a következő történetet. A 2002-es év karácsonyán a falubeliek az újságból értesültek arról, hogy a gyulai kistérség több településével ellentétben Mezőgyán nem fogadta el egy német illetőségű magánszemély tartós élelmiszert tartalmazó karácsonyi ajándékcsomagjait. A választók emiatt a képviselőket korholták, holott erről a polgármester egyedül döntött. Döntését azzal magyarázta: bizonyára lejárt szavatosságú élelmiszerek voltak a csomagokban. A képviselők szerint a hatóságok nyilván nem engedtek volna romlott élelmiszert behozni az országba. Sebestyén Istvánné számol be arról, mi volt az utolsó csepp a pohárban:
- A március 2-i önkormányzati ülésen eldöntöttük, hogy a lakosság tájékoztatására falugyűlést hívunk össze. A polgármester kérte, hogy a fórumot április 6-án tartsuk meg, mégsem lett belőle semmi. - Ekkor nagyon udvarias hangnemben megkértük, hogy mondjon le, és mivel erre nem volt hajlandó, kénytelenek voltunk feloszlatni a testületet - fűzte hozzá Tárnok Lászlóné képviselő. Zsoldos Zoltán szerint Szabó István régi módszerei ellen már csak a demokráciának ezt az eszközét alkalmazhatták.
{p}Az utcán is tudakozódtunk. Egy héttel az események után sokan nem is hallottak a történtekről. Kálló Lajos (szőke, fülbevalós fiatalember) szerint a polgármester semmit sem tett a faluért. A mezőgyániak alig várják, hogy a választás után új polgármesterük legyen. Juhász Józsefné, háromgyermekes anya elégedett az önkormányzat munkájával, szerinte, amit lehet, azt megteszi, például az iskolában a gyerekek ingyen kapták a tankönyveket.
Mándi Lajos képviselőt a lakásán kerestük föl. Tíz éve vesz részt a testület munkájában, az előző ciklusban alpolgármesterséget is vállalt. Ő a testület feloszlatása ellen szavazott. Szerinte a konfliktus nem most kezdődött:
- A legutóbbi önkormányzati választásokon ebben a kis községben öt polgármesterjelölt indult. Két jelölt is csalással vádolta meg a győztes Szabó Istvánt. A testület feloszlatásához magatartásával ő is hozzájárult. Magánélete nem szerencsésen alakult. Egy polgármesternek példát kellene mutatnia.
Ugyanakkor Mándi Lajos szerint nem adódott olyan nagy probléma, ami a testület felosztását indokolta volna, a polgármester törvényt nem sértett, együttműködött a testülettel. A képviselő úgy véli, az időközi választás nem segít a községen, Mezőgyán nem nyer vele.
Mezőgyánban megtudtuk, hogy Szabó István polgármester néhány nappal korábban kórházba került, így vele nem találkozhattunk személyesen. Jó héttel később, bár még táppénzen volt, hivatalában értük utol telefonon. Munkatársunk kérdéseire ugyan nem kívánt részletesen válaszolni, de röviden nyilatkozott:
- Zsoldos Zoltán kétszer is indult jelöltként a polgármesteri székért, és mind a kétszer alulmaradt. Nagyfokú sértődöttség hajtja a társaival együtt. El tudja képzelni, hogy a többségre rá tudnám kényszeríteni az akaratomat? - tette fel a polgármester az elgondolkodtató kérdést.
Szabó nem érti a képviselők magatartását. Ők vannak többségben, gyakorlatilag azt tehetnek, amit akarnak. Ha nem tetszett nekik, amit csinál, miért nem vonták felelősségre, miért nem hoztak létre fegyelmi bizottságot? Itt botrányok nem voltak, a hivatal végezte és végzi feladatát.
- Nincsenek titkaim. Itt születtem, mindig itt éltem, a faluban ismernek. Szememre vetik, hogy, betegségem miatt, az április 6-ára tervezett falugyűlés elmaradt. Ilyen alapon minden közszereplőt ki lehetne kezdeni. Sem erkölcsi, sem szakmai, sem politikai okom nincs rá, hogy ne vállaljam az újbóli megmérettetést - jelentette ki Mezőgyánban Szabó István.

Ezek is érdekelhetnek