Sztrájkhangulat a kocsmákban

Tiltakozó nagygyűlésre jöttek össze a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) tagjai a múlt héten, mert a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény módosítása hátrányukra van.

Hazai életPethes József2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Sztrájkhangulat a kocsmákban

Ez a jogszabály idén augusztus 1-jétől a vendéglősök számára kötelezően előírja a vámhatóság által hitelesített nyomtatványon valamennyi alkohol esetén a napi standolást. Ez azt jelenti, hogy a vendéglősöknek termékenként (sör, bor, pezsgő stb.) a szállítók és pincészetek szerint nyilvántartást kell vezetniük, miből mennyi érkezett, mennyi fogyott, és minden este rögzíteni kell a zárókészletet.
A tiltakozó fórumon elhangzott, hogy a törvénymódosítás beterjesztését nem előzte meg szakmai érdekegyeztetés, ezért is nagy a felháborodás a vendéglátószakmában az új kötelezettség miatt. Az ügyben már kormányzati szervekhez fordultak, eddig mindhiába. Már korábban is felmerült a kötelező napi bornyilvántartás bevezetése, elsősorban a magyar borlobbi egy része erőltette a borhamisítás elleni küzdelemre hivatkozva. A kezdeményezést egyszer, rövid időre, siker koronázta, azonban a vendéglátósok megtorpedózták azzal az indokkal, hogy a bort nem az ő berkeikben hamisítják.
{p} A szövetség kétezer vállalkozóra kiterejdő reprezentatív felmérést végzett, amelynek nyomán megállapítható, hogy a vendéglősöknek majdnem a fele nem ismeri az új jogszabályt, és azt mondják, ha bevezetik a standolási kötelezettséget, akkor az naponta másfél-két óra pluszmunkával jár számukra. A megkérdezettek közel fele úgy reagálna a kötelezettségre, hogy csökkentené az árukínálatát, kevesebb beszállítótól rendelne, és radikálisan csökkentené a magyar borok forgalmazását.
A Kisosz szerint az Európai Unióban egyedül nálunk lenne kötelező ilyen nyilvántartás vezetése. A vendéglősök azt sem értik, hogy amennyiben a borhamisítás ellen irányul az intézkedés, miért kell a többi italról is nyilvántartást vezetniük. Mert ki hallott már például sör- vagy pezsgőhamisításról?
A rendelkezés a nagy szállodákat, a korszerű számítógépes rendszerrel rendelkező nagyvállalkozásokat nem érinti, a családi vállalkozások kerülnek hátrányba. Ők arra hivatkoznak, hogy a forgalmazás ellenőrzését eddig is megoldották, hiszen bármikor kérhették tőlük az alkoholok számláit és a borkísérő okmányokat. A kilátásba helyezett kötelezettségüket ahhoz hasonlították, mintha a tüzépes kereskedőknek minden este meg kellene számlálniuk a megmaradt téglákat és meg kellene mérniük, hány kanál sóder maradt a telepen. A kocsmárosok elhatározták, hogy aláírásgyűjtést indítanak.

Ezek is érdekelhetnek