Üzenjük

Ezen a héten a pásztortáskáról, a citromfűről és a befőttekről kérdezték szerkesztőségünket az olvasók.

Hazai életVeszelszky Éva2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Üzenjük


Hartvig Gábor, Nagykanizsa
Parlagokon, utak mentén az országban mindenütt gyakori vadvirág a pásztortáska, a népi gyógyászat értékes növénye. Általában tavasszal fordul elő tömegesen, de nedves helyeken később is folyamatosan megújul. A friss növény nedve vérzéscsillapító és összehúzó hatású. A felaprított növény tiszta alkoholba vagy erős házi pálinkába áztatva kitűnő gyulladáscsökkentő, összehúzó és fájdalomcsillapító hatású, bevált népi házi szer reumatikus fájdalmak gyógyítására, izomrándulásra, különböző gyulladásokra, vágott sebekre és rovarcsípésekre. Az alkoholos kivonat hatását - jól lezárt, sötét üvegben - több évig megőrzi, a frissen készült kivonat azonban mindig hatásosabb.
{p}
Anna néni jeligére
A citromfű (más néven melissa vagy orvosi méhfű) többszörösen jótékony  hatású gyógynövény, kellemesen citromos ízű és illatú fűszernövény. Nyugtató és bizonyos mértékben vírusölő hatású illóolajának köszönhetően teája kiváló idegerősítő, szívnyugató, görcsoldó, szélhajtó, ezen kívül fertőtlenítő, izzasztó, epeműködést segítő és vízhajtó hatású, emellett jól oldja a görcsös, száraz köhögést. Fogyasztható élvezeti teaként, akár napjában többször is, de a többi gyógyteához hasonlóan - ha az orvos másként nem javasolja - rendszeres fogyasztás esetén két hét után szünetet kell tartani!  A citromfű virágzás előtt, napsütéses időben gyűjtött leveles hajtásaiban a legmagasabb a gyógyhatású illóolaj-tartalom. A levágott hajtásokban az illóolaj gyorsan bomlik, hatóanyagai legjobban alkoholos vagy vizes oldatokban, illetve a leveles drog gyors szárításával őrizhetők meg. A nyári időszakban a frissen szedett hajtások a legteljesebb értékűek. Ha a bokrokat virágzás előtt rendszeresen visszavágjuk, akkor a megújult tövek nyár végéig folyamatosan hozzák a teljes értékű fiatal hajtásokat. A téli időszakra a drogot hosszan tartó napos időben szedjük, a fiatal leveles hajtásokat felaprítva, vékony rétegben kiterítve árnyékos, szellős helyen gyorsan szárítsuk, mert a drog napfényen elbomlik. Tiszta alkoholban a hatóanyagot jobban megőrizhetjük, ehhez a megmosott és felaprított levéldrogot hat napig jól lezárt sötét üvegekben, meleg helyen áztatjuk, majd leszűrés után sötét, hűvös helyen, jól lezárt, kisebb üvegekben tarjuk. Az alkoholos kivonat felhasználható a már említett bajokra, emellett bedörzsölőként mint nyugtató, görcsoldó és élénkítőszer, valamint fájdalomcsillapítóként reumás panaszokra, daganatra, fog- és fülfájásra egyaránt.
{p}
Kelemen Lászlóné, Budapest
Jól eltartható, ízletes befőttek csak egészséges, érett gyümölcsből készülhetnek. A biztonságos tartósítás feltétele még a gondos csírátlanítás, azaz a kórokozók - főképp a penész-, erjesztő és rothasztó gombák - szaporodásának megakadályozása. A csírátlanítást korábban a befőtt hőkezelésével (forralással), megfelelő mennyiségű cukor és tartósítószer hozzáadásával érték el. Kicsit több ráfordítással azonban sokkal ízletesebb, egészségesebb befőtteket készíthetünk a következőképpen: a tisztára mosott befőttesüvegeket tiszta, hideg vízzel telt nagyobb edénybe vagy kádba teljesen elmerítjük legalább 24 órára - ezalatt minden kórokozó garantáltan elpusztul. A gyümölcshöz cukor helyett mézet adjunk, amely sokkal egészségesebb, amellett fertőtlenítő - csíraölő - hatású is. Mézzel készült befőttek kevés főzéssel (jobb években akár nyersen, főzés nélkül is) biztonságosan eltarthatók, és a cukrozottaknál sokkal ízletesebbek. Befőzéshez a világos színű, jellegtelenebb ízű mézek kedvezőbbek, mert nem vetekednek a gyümölcs ízével. A mézből két részt adunk egy rész tiszta vízhez, amelyet egy mázas edényben jól elkeverve addig forralunk, amíg a vizet elfővi (a képződő habot mindannyiszor leszedjük). A befőzőmézet (liktáriumot) a tűzről levéve lehűtjük, majd a kész befőttre öntjük. Egy részét a befőtthöz lehet keverni, a többit - védőrétegként - a befőtt tetejére öntjük. Egészséges, édes gyümölcsök esetén az egész liktáriumot a befőtt tetejére önthetjük. Az üveg felbontásakor a megmaradt befőttet egy réteg mézzel mindannyiszor "visszazárhatjuk". A biztonság kedvéért használhatunk tartósítószert is, de azt nem a befőttre, hanem az üveget lezáró két réteg celofán közé tesszük.

Ezek is érdekelhetnek