Patthelyzet az adóvitában

Az MSZP továbbra sem tágít a magas jövedelműek megadóztatásától: 48 százalékos kulccsal sújtaná az évi hatmillió forintnál többet keresőket.

Hazai életSzarvas Zsolt2004. 07. 30. péntek2004. 07. 30.
Patthelyzet az adóvitában

A pénzügyminiszter nem támogatja a magas jövedelműek adócsökkentését, nem tartja kizártnak viszont, hogy az egyszerűsített vállalkozási adó mintájára 2005-től bevezessék az egyszerűsített személyi jövedelemadót (esza). Mint korábban megírtuk, az SZDSZ harmincszázalékos adókulccsal vezetné be az újfajta átalányadót, ám mellette nem lehetne igénybe venni különféle adókedvezményeket. Az esza - az egyszerűsített vállalkozói adóhoz hasonlóan - választható lenne.

A kisebbik koaliciós pártnak nem sikerült viszont elfogadtatnia az MSZP-vel azt, hogy a középső jövedelemsávot két és fél millió forintra tolják ki, és egyidejűleg csökkentsék ennek a sávnak az adóját a mostani 26-ról 24 százalékra.

Az árfolyamnyereség-adó szocialista ötlete ellen is tiltakoznak a szabad demokraták, s ebben segítségükre van a tőzsde frissen kinevezett elnöke, valamint a befektetési vállalkozók több szövetsége is. Az MSZP azért állítaná vissza ezt az - egyszer már, korábban, a Fidesz-kormány alatt bevezetett, majd a 2002-es MSZP-SZDSZ választási győzelem után eltörölt - adót, mert vélekedése szerint a társadalmi igazságosság úgy kívánja, hogy az extrajövedelmeket terheljék jobban. A helyzetet az sem teszi egyszerűvé, hogy a Fidesz hirtelen segítő kezet ajánlott a szocialistáknak a régi-új adó 2005-ös bevezetéséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek