Társulásban egyszerűbb

Hétmillárd forintot fordít rá idén a központi költségvetés, hogy ösztönözze a településeket, hozzanak létre olyan társulásokat, amelyek közösen láthatnak el települési közszolgáltatási feladatokat. Az önkormányzatok nem zárkóznak el a társulások létrehozásától, ám szükségesnek tartják a megfelelő feltételek biztosítását.

Hazai élet2004. 07. 02. péntek2004. 07. 02.
Társulásban egyszerűbb

A közigazgatási szolgáltatásokat már 2003-ban öt kistérségben kezdték korszerűsíteni az arra vállalkozó önkormányzatok. A Somogy megyei Tab oktatási rendszert épít ki, Zalaegerszeg és környéke a gazdálkodás területére közös pénzügyi és informatikai rendszert hozott létre, Baja, Makó, Marcali és a környező kistelepülések pedig teljeskörűen együttműködnek a szolgáltatások ellátásában. Sütő László, Marcali polgármestere szavai szerint, ha a társulás feladatot vesz át, akkor sokkal gazdaságosabb és szakmailag jobb minőségű szolgáltatást nyer vele. Ezért is várható el, hogy az állam a feladatok közös ellátásához egységes normák szerint adjon pénzt. A marcali kistérségi társulás a 2003 óta tartó kísérletben közszolgáltatásokat és hatósági faladatokat vett át a társuláshoz tartozó községektől, falvaktól. A közszolgáltatások közül a teljes körű hétvégi orvosi ügyeletet, a pedagógiai szakszolgálatot és az intézmények pénzügyi ellenőrzését társították a települések.

{p} Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán úgy véli, az önkéntességgel van esély arra, hogy a kistelepülések partnerként korszerűsítsék alapszolgáltatásaikat. Fontosnak tartja megjegyezni a polgármester azt is: a közös tevékenységet az államnak egységes rend szerint kell pénzzel támogatnia. Mórahalom és környéke 1995 óta kistérségi rendszerben működik. Az alapfeladatok ellátásáról egyik településen sem mondanak le, de már megkezdték az iskolák működtetésének átalakítását: vagy közös igazgatásúvá teszik az intézményeket, vagy az alsó, illetve felső tagozatot vonják össze, osztják szét a települések között.
Szeghalom - amely Magyarország egyik leghátrányosabb területei közé tartozik -  tíz településsel, negyvenezer helybelivel közösen szervezett egy kistérségi társulást. Az egészségügy, a közoktatás és a szociális-gyermekjóléti szolgáltatás területén kívánnak együttműködni a települések - tudtuk meg Macsári József polgármestertől. Jelenleg a központi orvosi ügyelet megszervezésén dolgoznak, az általános iskolai oktatásra is megalakult az iskolaszövetkezet. Kiépülőben van egy közös informatikai hálózat, minden intézmény on-line kapcsolatban lesz egymással. A speciális oktatási területeket - mint amilyen a fogyatékossággal élő gyermekek oktatása - a térségben önálló szakemberek látják el. Az önkormányzatok emellett gazdálkodásuk ellenőrzésére közös belső ellenőri csoportot tartanak fenn.

 

{p} Lakás- és házárak (millió forintban)

 Városi panel  Különálló   Ház az
  külvárosi ház* agglomerációban*
 (50-60 m?) (100 m?)   (100 m?)
Kaposvár 8 20-25  12-14
Debrecen 7-9 17-20  13-15
Szeged 8 15-20    9-13
Székesfehérvár 7-9 14-16   8-10
Tolna 6-8 13-15  10-11
Budapest 8-10 18-25  10-17

(Forrás: Szabad Föld-gyűjtés), *régi építésű ingatlanok

Ezek is érdekelhetnek