Szorul a hurok a gyilkos körül

Az egy évvel ezelőtt Győrben elrabolt és megölt Tompa Eszter gyilkosáról készült rajz, melyet egy 13 éves kislány leírása alapján készített a grafikus, olyan élethűre sikerült, hogy a néhány hete a rendőrségen jelentkező új tanú egyértelműen kiválasztotta az elé tett, bűnözőkről készült rajzok közül: kétséget kizáróan őt látta a lány elrablása előtt néhány perccel egy bordó autóban.

Hazai élet2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
Szorul a hurok a gyilkos körül


A rendőrség háromezer személyt ellenőrzött, ezerháromszáz személyautót vizsgált meg, negyven esetben rendelt ki szakértőt a 22 éves győri Tompa Eszter tavaly szeptemberi elrablása, majd meggyilkolása óta eltelt közel egy év alatt. A nyomozók profilalkotókat is bevontak, akik jellem- és személyiségrajzot készítettek a lehetséges elkövetőről.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó osztályának vezetője, Bánhalmi Zsolt alezredes elmondta a Szabad Földnek, hogy miközben több száz tanút hallgattak ki, és aprólékosan átvizsgálták a lány elrablásának helyszínéhez közel eső Sashegypuszta környékét, ötvenen kerültek lehetséges elkövetőként a látókörükbe. Az áldozat édesanyja ezen a város peremén lévő településrészen élt, a lány őhozzá igyekezett, amikor valaki rátámadt. Az alezredes szerint a megvizsgált személyek biztosan kizárhatók az elkövetői körből.
Tompa Esztert szeptember 22-én, délután 2 óra 10 perckor rabolták el. Hozzátartozóinak egy 13 éves kislány elmondta, hogy a kerékpárral hazafelé igyekvő Esztert egy férfi erőszakkal az autójába tuszkolta, majd elhajtott vele a Sas-hegy felé. Ezt azonnal jelentették a rendőrségnek. Az eljárást a Győri Rendőrkapitányság indította meg. Másnap megtalálták a lány holttestét a Mosoni-Duna töltésének elhagyott részén, közel a Széchenyi hídhoz. Ekkortól a megyei főkapitányság folytatta a nyomozást.
- Az elkövető ismeretlen helyen megfojtotta a lányt, majd a nevezett helyre vitte, és kidobta az autójából. A lány testén talált sérülésekből ítélve a férfi különösen brutálisan bánt el áldozatával - tudtuk meg Bánhalmi alezredestől, aki megerősítette, hogy a nyomozás és a tanúkihallgatások eredményeként sikerült az elkövetőről jó minőségű, több tanú által igazolt grafikát készíteniük.
A nyomozók az elkövető által használt autó típusát is pontosítani tudták, s olyan tárgyi bizonyítékokkal rendelkeznek, amelyek alapján - elfogása után - biztosan rá tudják bizonyítani a tettesre a bűncselekmény elkövetését. Továbbra is fenntartják a megyei főkapitány által kitűzött kétmillió forint nyomravezetői díjat.
- Várjuk a bejelentéseket, különösen azokat, amelyek a grafikán látható ismeretlennel kapcsolatosak. Minden információt diszkréten kezelünk - hívta fel a figyelmet Bánhalmi Zsolt.
A grafikán látható férfi életkora 25-35 év között lehet, 170-180 centi magas, közepes testalkatú, haja rövid - négy-öt centi -, sötét színű. Bőre fehér, bajusza, szakálla, szemüvege nem volt. Az elkövetéskor sötét színű nadrágot, világos mintájú inget vagy pólót viselt. A férfi által használt autó régi típusú, ötajtós - nem kombi -, bordó színű, de koránál fogva fényét vesztett, 1981-85 között gyártott VW Passat. Belső kárpitja sötét színű.
A rendőrség a feltételezett gyilkost ábrázoló grafikát és az elkövetéshez használt Volkswagennel megegyező autóról készült képet ezen a héten kiragasztja a Győr-Moson-Sopron megye sokak által látogatott közterületein, intézményeiben.

Ezek is érdekelhetnek