Végelszámolás után privatizáció

Végelszámolással, jogutód nélkül megszűnik a nagy hírű Bábolna Rt. - határozott az egyik legjelentősebb hazai agrártársaság rendkívüli közgyűlése. A Bábolna Élelmiszer-ipari Rt. - amelyet az anyacég jól működő egységeiből állítottak össze - sem lesz sokáig állami tulajdonban, a cégre egy éven belül kiírják a pályázatot.

Hazai élet2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Végelszámolás után privatizáció


A felszámolás miatt ötszáz dolgozó munkahelye kerülhet veszélybe. A döntés értelmében a cég hitelezői és beszállítói elsőként jutnak pénzükhöz. A folyamat során a részvénytársaságot egy nyereséges és egy veszteséges cégre bontják, így próbálják meg értékesíteni. A veszteséges cég megszüntetését a tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) úgy kívánja elősegíteni, hogy a régi Bábolna Rt. csak akkor törleszt az állami tulajdonos számára, ha külső hitelezőinek és beszállítóinak már mindent kifizetett. Az állami tulajdonos így "a sor végére állt", és csak akkor jut pénzhez, ha az eszközök értékesítését követően még erre is marad. A "rossz", vagyis megszüntetésre ítélt cégben maradt a központi adminisztráció, a víziszárnyas-tenyésztés, valamint a kecskeméti és békéscsabai baromfivágóhíd. Értékesítésük a végelszámolónak kijelölt Reorg Rt.-re marad. A két vágóhidat már augusztus elején meghirdették eladásra. A feldolgozókra kiírt pályázat szeptember 6-án jár le, s a közgyűlésen elhangzottak szerint eddig a békéscsabai üzem iránt tízen, a kecskeméti iránt pedig négyen érdeklődtek.
A régi  Bábolna Rt. hitelállománya (hoszszabb-rövidebb állami kölcsönökkel és a beszállítói tartozásokkal együtt) 30-35 milliárd forintra tehető. A cég álláspontja szerint a privatizációs bevételekből tudják rendezni tartozásaikat, de akadnak kétkedők is, akik úgy vélik, hogy a befolyó összegek csak a beszállítói kintlevőségeket fedezik. A végelszámolási folyamat végén a régi Bábolna Rt. jogutód nélkül megszűnik, de a korábban eredményesen működő egységeiből létrehozott Bábolna Élelmiszer-ipari Rt. folytatja és fejleszti a vállalat tevékenységét. Tudható azonban az is, hogy sokáig a nyereséges egységeket tömörítő Bábolna Élelmiszer-ipari Rt. sem lesz állami tulajdonban, mert amint lehetséges, arra is kiírják a magánosítási pályázatot. Az új társaság a 2004. július 21-i kormánydöntés értelmében született meg. A felszámoló Reorg vezérigazgatója, Sági Gyula közlése szerint az agrárcég felszámolását szeptember 1-jén kezdik meg, az eljárás akár egy évnél hosszabb ideig is eltarthat.
{p}
Fideszes képviselők a privatizáció azonnali leállítását kérték a kormánytól a parlament rendkívüli ülésén tárgyalt indítványukban. Az ellenzék szerint a kormány nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű, közszolgálati feladatokat ellátó, valamint a nemzeti örökség részét képező vállalatokat egyaránt privatizálni akar. Ezért a Fidesz kéri a kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le például a Bábolna Rt., a Tokaj Kereskedőház, a Mol, a Richter, valamint a hollóházi és a Zsolnay porcelángyár állami tulajdonrészének privatizációját. Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerint a fideszes indítvány gazdaságilag ésszerűtlen és jogilag abszurd, az Országgyűlésnek nem kellene érdemben foglalkoznia vele.

Bábolnai Gazdanapok
Szeptember 8-án 15 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a bemutatóterem előtti téren a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok kiállítás és vásár. A növénytermesztés, az állattenyésztés és az élelmiszer-ipari technológiák mellett a tudományos műhelyek, a szakkönyvkiadók és szaklapok is képviseltetik magukat.
Elsősorban az unió adta új lehetőségek és az általuk jó esély-lyel kínálható termékek kerülnek reflektorfénybe a kiállítás során. Átalakul a szakmai program is. Nagyobb hangsúlyt kap a szántóföldi gyakorlati gépbemutató, amely elsősorban a takarékos talajművelést, a gazdaságos technológiát állítja előtérbe. A mindennapos bemutatókon a víztakarékos, talajkímélő művelési technológiák, valamint a preciziós gazdálkodás géprendszerei lesznek a legfontosabbak.
A Bábolna Vállalatcsoport a társaság hírnevéhez és hagyományaihoz méltóan kiemelt területen mutatkozik be a központi kiállítócsarnokban. A négynapos program állandó eleme a Lovak és lóerők-show, amelyen ezúttal a gépek és a lovak együtt lépnek fel. A kiállítási terület lovaspályáján tervezett csaknem egyórás műsor a szakmai elemek mellett egyaránt látványos és szórakoztató is lesz. Állandó program a mindennap reggel tíztől délután négy óráig tartó fajtabemutató, a permetezőgép- és műtrágyaszóró-vizsgálat, valamint a műszeres traktorteljesítmény-mérés. A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok szakmai programjának összeállításakor a rendezők elsősorban azokat a témákat keresték, amelyek a csatlakozás után érdekesek a gazdálkodóknak. A tervek szerint vitáznak a résztvevők az agrár-környezetvédelmi programról, megtárgyalják a búzaágazat versenyképességének növelését, és a falugazdászok, gazdajegyzők fórum keretében hallanak az uniós lehetőségekről.A rendezvény zárónapján rendezik meg az országos szántóverseny döntőjét. Az ünnepélyes megnyitó után a hagyományok szerint ekeszentelést tartanak, majd a bábolnai Tárkányi út mellett elkezdődik a verseny.
(A cikk megjelenését a Bábolna Rt. támogatta.)

Ezek is érdekelhetnek