Cementforintok bérlakásépítésre

Egy alapítvány évente százmillió forint támogatást nyújt olyan tervek megvalósításához, amelyek - az önkormányzati programokon keresztül - elsősorban azokat kívánják felkarolni, akik önerő híján nem tudnak saját lakást venni.

Hazai életPintér Csilla2004. 10. 15. péntek2004. 10. 15.
Cementforintok bérlakásépítésre


A svájci eredetű, közel százéves múltra visszatekintő Holcim - a világ vezető cement-, kavics- és betongyártó vállalatainak egyike - több mint hetven országban képviselteti magát. A cég leányvállalata hazánkban 730 dolgozót foglalkoztat, s alapítványt hozott létre, hogy eddigi sikeres helyi programjait országossá alakítsa. A társaság ugyanis odafigyel alkalmazottai és környezete közösségeinek életkörülményeire. Három éve díjat alapított például Miskolc és Lábatlan térsége környezetének védelmére, illetve gazdasági fellendítésére. A díj részeként egymillió forint értékű cementutalványra, illetve ugyanekkora összegű anyagi támogatásra pályázhatnak helyi közösségek, civil szervezetek és önkormányzatok. A rajzolás és a művészetek iránt fogékony, tehetséges lábatlani általános iskolásoknak alkotóműhelyt hoztak létre.
Harmincszoros igény mutatkozik a kedvezményes feltételekkel kínált önkormányzati bérlakásokra, a lakásoknak azonban nálunk alig hét százaléka tartozik ebbe a kategóriába, miközben Nyugat-Európában a húsz-harminc százaléka. A Holcim Hungária Otthon Alapítvány tervei szerint a szervezet bejegyzését követően, ez év novemberében írják ki az első tendert az önkormányzatoknak. A pályázatokat előreláthatóan 2005 áprilisáig lehet benyújtani, és a kuratórium döntése után májusban hirdetnek eredményt a százmillió forint támogatás elnyeréséről. Tervezik, hogy évente legalább egyszer lehet pályázni a támogatásra. Azt még nem tudni pontosan, hogy első körben hány család lakhatásához járulnak hozzá, mivel ez az önkormányzatok terveitől és anyagi lehetőségeitől is függ.
Tény, hogy hazánkban ma 140-150 ezer olyan nagycsalád él, amelyben három vagy több gyermek nevelkedik. Ezekben a családokban nő fel a magyar gyerekek harminc százaléka. A kuratórium egyik tagja, Cser Károlyné Jankovits Éva, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese elmondta: a nagycsaládosoknak fele él rossz lakáskörülmények között, sőt negyvenezernek még soha nem volt saját otthona. A fiatal párok gyermekvállalásával kapcsolatosan elhangzott, hogy a tervezettnél legalább eggyel kevesebb gyermek születik a kilátástalan lakáskörülmények miatt. A piaci lakbér, az albérlet ugyanis anynyira drága, hogy azt egy többgyermekes család nem képes kifizetni. Az elnökhelyettes hiányolta, hogy nálunk még nem alakult ki a szociális lakbértámogatás rendszere, bár születtek már ilyen tervek.

Ezek is érdekelhetnek