Családi adókedvezmény-tervek

Az MSZP egy csomagban kezeli a családi pótlék és a rendszeres gyermekvédelmi támogatás kérdését.

Hazai élet2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Családi adókedvezmény-tervek


A leginkább rászorulók a jövőre életbe lépő családi adókedvezmény-rendszer működésének harmadik évében, 2007-ben juthatnának hozzá a maximális kedvezményhez, ami jelenleg 108 ezer forint. Az elképzelés szerint 2005-ben maximum egy-, 2006-ban kétharmadára egészítenék ki a kedvezményt azoknak, akik éves jövedelmük miatt csak ennél kevesebbet vehetnének igénybe. Az MSZP ezzel egy csomagban kezeli a családi pótlék és a rendszeres gyermekvédelmi támogatás kérdését.
A szocialisták a családi pótlékot az inflációval megegyező mértékben, míg a rendszeres gyermekvédelmi támogatást az árdrágulást valamelyest meghaladó mértékben növelnék. 
A jövő évtől a legkisebb jövedelműek is jogosultak lesznek a családi adókedvezmény igénybevételére, állítják adószakértők. Ez az a kérdés, amelyet az adótörvényekről szóló egyeztetések során mindeddig nem zártak le a kormánypártok. A vita arról folyik, hogy a kedvezményeket milyen időszakaszon belül csoportosítsák át a rászorultabbak javára a költségvetés túlzott megterhelése nélkül.
A budapesti közlekedési adó bevezetését - ez a kommunális, illetve az iparűzési adó emelését takarta - a kormánypártok elutasították.