Éhségsztrákjba kezdtek a libatartók

"Mi kerültünk a rács mögé, nem a tolvajok! Ha a Hajdú-Bét nem fizet, fizessen a tulajdonos, a Wallis Rt.!" - ilyen üzenetek állnak azokon a táblákon, amelyeket a koldusbotra jutott libatartók demonstrációjukon hirdetnek a Wallis Rt. budapesti székháza előtt.

Hazai életBalogh Mária2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Éhségsztrákjba kezdtek a libatartók


A mintegy harmincöt lúdtartó végső elkeseredésében azért kezdett kéthetes éhségsztrájkba október 19-én, hogy ellehetetlenült helyzetére felhívja az ország irányítóinak, valamint a húsipari cég egykori tulajdonosának a figyelmét.
Követeléseiket petícióban is megfogalmazták, amelyet a Wallis vezérigazgatójának is átadtak. Ebben egyebek mellett az áll: a Hajdú-Bét Rt. libatenyésztő károsultjai azt várják, hogy a Wallis mint tulajdonos vásárolja fel a kistermelők követeléseit. A vezérigazgató fogadta ugyan a tüntetők képviselőit, de kijelentette: korábbi közleményeiknek megfelelően nem tudják vállalni a felelősséget. Ezt pedig azzal magyarázta, hogy a gazdák kárait nem ők idézték elő, s arra is emlékeztetett, hogy a Wallis korábban több milliárd forintos veszteséget szenvedett el a baromfiiparban. Ennek folytán teljesen kivonult az említett ágazatból. A vezérigazgató leszögezte, a Hajdú-Bét Rt. január óta felszámolás alatt van, ezért a követelésekről csak a felszámolónak van joga tárgyalni.
Az éhségsztrájkban rendőrségi engedéllyel résztvevő harmincöt hajdú-bihari és szabolcsi libatartó család együttes követelése mintegy százötvenmillió forint. Az elkeseredett gazdák elmondták, reggel kilenctől délután öt óráig egyetlen falatot sem esznek, csak vizet isznak. Kijelentették, a zord idő és egészségi állapotuk sem tántorítja el őket attól, hogy a végsőkig harcoljanak megdolgozott forintjaikért.
A tüntetők egyébként Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Németh Imre szakminisztert is meghívták az éhségsztrájk helyszínére, s levélben tájékoztatták őket követeléseikről. A libatartók megnyugtató választ, biztatást eddig még senkitől nem kaptak.

Ezek is érdekelhetnek