Elfogyott a pénz

Már nem fogad az agrártárca pályázatokat sertés- és baromfitartási, állatjóléti, illetve az agráralkalmazottak társadalombiztosítási támogatásaihoz. Az ok természetesen a "szokásos": elfogyott, vagy legalábbis erősen fogyóban van az erre szánt pénz.

Hazai életBalázs Gusztáv2004. 10. 15. péntek2004. 10. 15.
Elfogyott a pénz


Az intézkedés különösen súlyosan érinti a két említett állattenyésztési ágazatot, mivel az európai uniós támogatási rendszerben sem a sertés-, sem a baromfitartás után nem jár normatív támogatás. Februárban ezért a kormány és az érintett érdekképviseletek abban állapodtak meg, hogy az úgynevezett nemzeti költségvetési keret terhére (tehát nem uniós forrásból) baromfira kilónként 9,50, vágósertésre darabonként kétezer forintot igényelhetnek e címen a gazdák. Ez a dotációs forma egyébként jóformán az egyetlen, amit afféle "normatív" támogatásként adhatnak a kormányok az érintett állattartóknak.
Most a két ágazat érdekképviseletei szerint a tárca e lépésével felrúgta a megállapodást, s határozottan tiltakoznak ellene. Sőt lapzártánkkor érkezett hírek szerint egyes térségekben ismét demonstráció szervezésébe kezdtek a gazdák, mondván: ezzel a döntéssel a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sorsára hagyta az állattartókat.
A tárca vezetése viszont úgy érvel, hogy ez a döntés nem végleges, a pályázatok ideiglenes leállítása viszont elkerülhetetlen volt. A pillanatnyi helyzet szerint ugyanis az eddigi kifizetések már annyira megterhelték a rendelkezésre álló keretet, hogy folyósításuk áthúzódna a jövő évre. Ezt pedig mindenképpen el akarják kerülni - az idei költségvetést például több mint ötvenmilliárd forint tavalyról áthúzódó kötelezettség terhelte.
Németh Imre miniszter lapunknak ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a következő napokban felülvizsgálják az egyes jogcímeken rendelkezésre álló kereteket, s ha találnak bennük elegendő pénzt, újból érkezhetnek a pályázatok.