Hat és fél új miniszter

A jövő évi költségvetés volt az új kormány szerda-csütörtöki első ülésének legfontosabb napirendi pontja. Az új kabinet letette az esküt, és ezzel, valamint a kormányprogram elfogadásával lezárult az augusztus közepe óta tartó kormányfőváltás.

Hazai élet2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Hat és fél új miniszter


Hét új miniszter kapott kinevezést a kormányba.
Csizmár Gábor - a korábbi politikai államtitkár - foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter fő feladatának az inaktívak számának csökkentését és munkanélküliség visszaszorítását tartja.
Rácz Jenő, - eddigi helyettes államtitkár - egészségügyi miniszter örökségként egy most induló sztrájkot kapott, ennek ellenére bízik benne, hogy hosszú távon meg tud egyezni az érdekképviseletekkel. Fontosnak tartja az orvosi életpályamodell bevezetését.
Kolber István, aki a regionális fejlesztésért és a térségek felzárkóztatásáért felel a kormányban, úgy gondolja, feladata az ország kettészakadásának megállítása, a kistérségek összefogásának erősítése.
Kóka János - aki korábban milliárdos informatikai vállalkozást vezetett - az új gazdasági és közlekedési miniszter legfontosabb céljának a magyar cégek versenyképességének javítását és a külföldi működő tőke vonzását tartja.
Baráth Etele lett az európai ügyek tárca nélküli minisztere. Legsürgősebb feladatának a természetvédelmi területek kijelölését tartja, mert szerinte százmilliárd forintnyi uniós forrástól esik el az ország, ha ebben késlekedik a minisztérium. Fontos, hogy végre megegyezésre jusson a főváros és Pest megye.
Petrétei József pécsi jogászprofesszor örökölte meg az igazságügyi miniszteri bársonyszéket. Szerinte   szükség van új alkotmányra, büntető törvénykönyvre, s arra, hogy az ingatlan-nyilvántartás bírói kontroll alá kerüljön.
A hat és feledik új miniszter Somogyi Ferenc, aki viszont csak novembertől váltja Kovács Lászlót a külügyi tárca élén.

Ezek is érdekelhetnek