Úszó szemétdomb tizenötmillióért

A múlt héten szemetet halásztak a Tiszán, becslések szerint kétezer-négyszáz köbméter - összesen kétszáz tonnányi - ukrajnai eredetű kommunális hulladékot emeltek ki a folyó Tokaj fölötti szakaszán.

Hazai életKeresztény Gabriella2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Úszó szemétdomb tizenötmillióért


Uszályok, vontatóhajók és munkagépek dolgoztak napokig úgyszólván megállás nélkül a múlt héten, hogy lehalásszák a Tisza felső szakaszán eleinte még egy tömbben sodródó, később a vízen szétterülő, fákkal és gallyakkal összekeveredett irdatlan mennyiségű mocskot. A folyón keresztbe összekötött uszályokból, hajókból álló úszógát által felfogott szemetet markolókkal emelték ki. A parton összegyűjtött hulladékot információink szerint a bodrogkeresztúri kommunális hulladéklerakóba szállítják majd. A háztartási szemét java része üveg- és műanyag flakonokból, műanyag zacskókból állt, de szemtanúk szerint még gyerekcsizma is fellelhető volt benne. Az eleinte "csak" száz, később legalább nyolcszáz és ezer köbméterre becsült úszó szemétdombot az üvegcímkék, tasakok feliratai alapján vélhetőleg egy ukrajnai illegális hulladéklerakóból mosta bele a közelmúlt csapadékos időjárása a Tiszába. A hét végén befejeződött munka után derült ki: 2400 köbméternyi szemét került a partra.
- A kommunális hulladék eltakarításának idejére a hatóságok a legmagasabb, vagyis harmadfokú vízminőség-védelmi és kárelhárítási készültséget rendelték el - tájékoztatta lapunkat az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője. - Nagyobb áradások idején nem szokatlan, inkább gyakori jelenség, hogy a hullámterekben szétdobált szemetet "hátára veszi" a folyó, ám ekkora mennyiségben érkező szeméthalomra még nem volt példa a Tiszán - mondta Csont Csaba.
A legutóbbi szennyezés alig néhány hete szintén a szomszédból érkezett, akkor egy romániai csővezeték meghibásodása miatt nyolcvan köbméternyi, nehézfémmel összekeveredett iszap került a Tisza felső szakaszába, de lejjebb már nem okozott károsítást. A vízminőséget a nyíregyházi és tokaji szakaszon vett mintákból folyamatosan ellenőrző Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség és az Ékövízig szakemberei szerint a folyó vizének tisztasága most "megfelelő maradt", ezért nem tartották indokoltnak a vízhasználat korlátozásának bevezetését.
A Tiszán levonuló szennytömegre egyébként a múlt hét első napján egy lakossági bejelentés hívta fel a vízügyi környezetvédelmi felügyelőség figyelmét. A magyar hatóságok időközben tájékoztatást kértek az ukrajnai vízügyi és környezetvédelmi szervezetektől, lapzártánkig azonban nem érkezett válasz, mi okozhatta azt a melléfogást, amelynek a teljes kárelhárítási költsége tizenötmillió forintba került.

Ezek is érdekelhetnek