Előremenekül Vámosszabadi

A szlovák határ melletti, 1400 lelket számláló település, Vámosszabadi önkormányzata a korábban befolyt iparűzési adójának felét veszítette el, miután hazánk május elsejei uniós csatlakozását követően megszűnt az úgynevezett gazdasági határ.

Hazai élet2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Előremenekül Vámosszabadi


A falu polgármestere, Takács Ferenc a szlovák partnerekkel tartott határnyitási ünnepségen még nem gondolta, hogy rövidesen újabb anyagi források megszerzésén kell gondolkodniuk.
A határátkelőhelyen üzemelő cégek - utazási irodák, spedíciós vállalkozások - május végével kivonultak a területről, mivel tevékenységükre a továbbiakban nincs szükség. Ez az önkormányzatnak komoly bevételkiesést jelent, a tartalékokat élik fel. Elsődleges számításaik szerint évi 2-2,5 millió forint iparűzési adótól esnek el, ami fele a korábbiaknak. A település megpróbálja túlélni a nehéz időszakot.
- Intézményeink működnek, ilyen gondjaink az év végéig nem lesznek. Most azonban a tavaly felhalmozott jelentős fejlesztési tartalékokat működésre leszünk kénytelenek fordítani - mondta el a polgármester a Szabad Földnek.
A túlélést az előremenekülésben látta az önkormányzat: hét ipari területet alakítottak ki, hogy a faluba csalogassák a vállalkozásokat. Beérni látszik a befektetés, olyannyira, hogy már magánszemélyek is átadnák telkeiket vállalkozóknak.
- Az ipari területek kialakítása még könnyen ment, a telkek megszerzése, illetve az értékesítés volt nehéz - folytatta Takács Ferenc -, mert a helyi agrár-részvénytársaság tulajdonában voltak. Csak nehezen tudtuk meggyőzni az igazgatóságot arról, hogy ők egyre kevesebb embert tudnak foglalkoztatni, de ha vállalkozások jönnek, továbbra is értékes marad a terület és több lesz a munkahely.
A polgármester mosollyal a szája szélén megjegyezte, hogy amikor már elkezdtek építkezni a letelepülő cégek, s új befektetőknek új területekre volt igényük, az agrártársaság már maga értékesítette ingatlanait.
- Az önkormányzatnak így is jó, mert az itt letelepülő vállalkozások várhatóan jövőre beindulnak, s utána már ide fizetik az iparűzési adójukat. Most az a feladatunk, hogy a rendezési terv módosításával a település más részein lehetővé tegyük új gazdasági területek kialakítását - jegyzete meg a falu első embere.
Lapunk azon kérdésére, hogy nem tartanak-e attól, hogy a határ túloldalán alacsonyabbak a bérek, ezért a letelepülő vállalkozások onnét hoznak át munkaerőt, Takács Ferenc a következőket válaszolta:
- Van ilyen tendencia. Egy cég már jelezte, hogy Csallóközből foglalkoztat munkaerőt, azzal a szándékkal, hogy termékeinek egy részét ott értékesítse. Közel vagyunk Győrhöz, ahol nagy a munkaerő-felvevő piac. Félelem nincs bennem, régóta alacsony a munkanélküliségi arány a faluban, mindössze két állástalan emberről tudnak.
Vámosszabadi előremenekülésében nagy szerepe van az új lakóterületek kialakításának is. A '90-es évek elejétől - amikor még 900 lakosa volt a településnek - mostanra 1400-ra nőtt a lakosságszám. Tavaly elfogytak az építési telkek, így újabbak kialakítására lesz szükség, s az érdeklődés igen nagy.
- Sajnos nem jó hír, hogy több pályázatunkat nem fogadták el, mert nem vagyunk hátrányos helyzetű település. De az elképzeléseink megvalósításához mindenképp megpróbáljuk előteremteni a pénzt. Az iparűzési adó kiesését semmiképpen sem az adó emelésével akarjuk pótolni. A jövőben is pályázunk, szükség van a fejlesztésekre, így az uniós pályázatokat is megcélozzuk. Jelenleg települési összképjavításra és egy közösségi intézmény építésére pályázunk. Ezek hatvan-hatvanmillió forint beruházást jelentenének, ha megnyernénk őket - mondta bizakodva Takács Ferenc, majd hozzátette, hogy az elmúlt években a megyei céljellegű decentralizált alapból, a Széchenyi tervpályázaton, illetve az informatikai pályázatokon kisebb-nagyobb összegekhez azért hozzájutottak.

Ezek is érdekelhetnek