Lopakodó gyilkos a szén-monoxid

Újabb gázmérgezés következett be a hét elején, ezúttal egy huszonéves párt találtak holtan nyírpazonyi családi házában. Az idei fűtésidényben lassan megközelíti a húszat a gáztüzelés áldozatainak száma.

Hazai életVarjú Frigyes2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Lopakodó gyilkos a szén-monoxid


Szakértők szerint minden esetben a kéményből visszaáramló színtelen-szagtalan szén-monoxid végzett azokkal, akik az elmúlt hetekben halálos gázmérgezést szenvedtek. Ongától Budapestig, Nyíregyházától Taktaszadáig és Szegedig egyaránt előfordultak tragédiák. A gáz senkit sem kímél. Legtöbbször középkorúakból vagy idősekből álló családok váltak áldozattá, de ért már súlyos mérgezés három- és hatéves alvó gyerekeket is. Figyelmeztető jel, hogy majdnem mindegyik kérdéses fali kazán vagy konvektor jó állapotú volt. Sajnos több esetben a viharos szél is szerepet játszott az égéstermékek visszaáramlásában.
Az elmúlt években nem kezdődött úgy fűtési szezon, hogy fűtéstechnikai szakértők ne hívták volna fel a figyelmet a gázfűtés veszélyeire. Alapkövetelménynek számít, hogy a kémény legyen teljes hosszában fémcsővel kibélelve. Az elégő gáz melléktermékeinek hatására károsodik, porózussá válik a kéményt alkotó téglák kötőanyaga. Az így lehulló törmelék eltömítheti a füstjáratot, s a kazánban keletkező gázok nem képesek a szabadba távozni.
Arra is figyelmeztetnek szakértők, hogy a kazánból a kéménybe vezető füstcső is mindig legyen megfelelően tömített, és nagyon fontos, hogy a működő kazánnak helyet adó helyiség folyamatosan szellőztethető legyen. Sokan energiatakarékossági okokból műanyag nyílászárókra cserélték ki régi ablakaikat, és a cserét végző cégek rendre elmulasztják felhívni a figyelmet a légmentes záródás veszélyeire. Pedig a pontosan csukódó műanyag ablakon keresztül a gázkazán sem jut elegendő levegőhöz, vákuum keletkezik a helyiségben, melynek következtében akkor is visszaáramlik a szén-monoxid a kéményből, ha nincs erős szél. Ezen a helyzeten úgy a legegyszerűbb segíteni, hogy a falat átütve lehetővé tesszük a természetes szellőzést.
A szakértők szerint, ha valaki nem akadályozza meg mindenféle indokkal az évenkénti kötelező kéményellenőrzést, sőt a télidő közeledtével a kazán szakszerű átvizsgálásáról sem feledkezik el, elvileg nem kell tartania gázmérgezéstől. A mostanában szokatlanul gyakori és erős szélviharok miatt azonban mégsem lehetünk teljes biztonságban, sohasem árt az óvatosság.

Szimatoló automaták
Újabban egyre több elektronikus riasztóberendezés kerül forgalomba, az érzékeny készülékek mindegyike képes hangriasztásra, az egy fokkal fejlettebbek a kazán kikapcsolását is megoldják szén-monoxid visszaáramlásakor. A kereskedelmi ár mindenkor tükrözi a technikai színvonalat, egyben azonban megegyeznek a készülékek: a tízezer forintba kerülő riasztó ugyanolyan megbízható, mint a legdrágább, 38 ezerbe kerülő fajták.