Megszúrta a rendőrt a túszejtő

Ha tette elkövetésekor beszámítható állapotban volt, akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat a 39 éves győri Sz. József, aki tavaly augusztusban túszul ejtett egy lányt Győrben, majd késsel megszúrta a túsztárgyalóként kiérkező helyettes rendőrfőkapitányt. A tárgyalást a napokban kezdte meg a bíróság, s talán hamarosan ítélet is születik.

Hazai élet2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Megszúrta a rendőrt a túszejtő


Nagy riadalmat keltett tavaly augusztus 1-jén délután Győr belvárosában, amikor egy középkorú férfi a Baross útról berántott egy fiatal nőt egy papírboltba, majd késsel és flóbertpisztollyal fenyegetőzve kizavarta az üzletből a személyzetet. Őket nem bántotta, azonban áldozatát erősen magához szorította.
A riasztásra a helyszínre érkező járőrök elkezdtek vele tárgyalni, de nem sok siker koronázta igyekezetüket. A férfi nem engedte el a nőt, s egyórás határidőt szabott a közben megérkezett tárgyaló és válságkezelő tiszteknek is. Préts Sándor ezredes, megyei közbiztonsági igazgató és Icsei Márta százados hiába próbált szót érteni az igen határozott férfival. A túszejtő egy kilenc milliméteres pisztolyt és egy gépkocsit követelt magának.
Egy idő után a férfi fáradni kezdett, megszomjazott, és vizet kért. Amikor az ásványvizes üveget a szájához emelte, egy pillanatra egyik kezével elengedte a halálra rémült nőt. A rendőrök ezt a pillanatot használták ki, ráugrottak a férfira, és a földre teperték. A dulakodás közben azonban Préts ezredes mellkasán megsérült, a mentők szúrt mellkasi sérüléssel szállították a megyei kórházba, majd a baleseti sebészeten megműtötték. A kés nyolc-tíz centiméter mély sebet ejtett a főrendőr mellkasán, majd a bordáján is végighúzódott.
A túszejtőt a rendőrök egy furgonba tuszkolták, a megtámadott fiatal nőt kórházba szállították. Őt érthetően pszichológus kísérte el.
A megszúrt ezredes közvetlenül a műtét után elmondta:- A támadóval való tárgyalás során olyan szituáció alakult ki, amikor úgy láttam, hogy a túszul ejtett hölgy érdekében nagyobb bajt tudok elhárítani. Sikerült is elfogni a támadót, de közben elért a késével és mellkason szúrt. Örülök, hogy más nem sérült meg.
A tárgyalás első napján a vádlott Sz. József apja - a fia nevében - bocsánatot kért Préts ezredestől. A vádlott ennek ellenére ragaszkodott azon állításához, hogy a főkapitány-helyettes saját magát sebesítette meg véletlenül. A 39 éves férfi kitartott amellett is, hogy nem szorította erősen áldozata nyakát, a lány bármikor kiszabadulhatott volna. Az egy év után is még mindig láthatóan ideges nő ezt cáfolta.
Nehéz lesz a bíróságnak döntést hoznia, különösen, mivel a budapesti és a veszprémi orvos szakértői intézet szakvéleménye ellentétben áll egymással. Az egyik szerint az elkövetéskor beszámítható állapotban volt a személyiségzavarban szenvedő vádlott, a másik szerint nem tudta felmérni tette súlyát és a következményeit. Mindenesetre a vád: terrorcselekmény és hivatalos személy elleni emberölési kísérlet. Külön-külön is életfogytiglan jár értük.

Ezek is érdekelhetnek