Segítsen az uniós magyar méznek!

"Uniós méz vagyok, kérem, segítsen!" Ez a felirat szerepelt annak a 732, egyenként fél kiló akácmézet tartalmazó üvegnek a címkéjén, amelyet hat nyelven írott petíció kíséretében az Európai Unió parlamentjének valamennyi képviselője megkapott november közepén Strasbourgban az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettől (OMME).

Hazai élet2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Segítsen az uniós magyar méznek!


Még novemberben magyar méhészek egy emeletes busznyi csoportja utazik Brüsszelbe. Jövő év januárjában újra tüntetnek az Európai Unió székhelyén, februárban pedig, az uniós mezőgazdasági miniszterek tanácskozásának idején, várhatóan az unió összes tagállamának méhészszervezetei tartanak együttes demonstrációt. Jelszavuk: "Jó minőségű uniós mézet az unió polgárainak!"
Ily módon jelezték, hogy a méz minőségének semmibe vétele miatt gyakorlatilag az unió egész mézpiaca megbénult. A kereskedők és a méztöltő üzemek érdekeit egyoldalúan tükröző közösségi mézpiaci szabályozás ugyanis nagyon kedvez az unión kívüli kifogásolható minőségű, ám olcsó (például kínai és dél-amerikai) mézeknek. Ezért az unió méhészei szeretnék elérni, hogy a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva változtasson a szabályozáson az élelmiszer-biztonságra - legalábbis a szavakban - oly kényes közösség.
Minderről szó esett a közelmúltban a magyar méhészek Gödöllőn tartott IV., az OMME újjászervezésének huszadik évfordulóját ünneplő kongresszusán is. Pásztohy András, az FVM politikai államtitkára köszöntőjében példaértékűnek nevezte a méhésztársadalom szervezettségét és elszántságát. Nagy érdeklődés kísérte az egyesület megalakulásában sokat segítő Öcsödi Gyula emlékező szavait. A gazdálkodással is foglalkozó nyugalmazott helyettes államtitkár Faluba Zoltán-emlékérmet vett át.

Ezek is érdekelhetnek