Új szűrő mammográf Zalában

Egy neves szépségápolási cég támogatásával, a Magyar Rákellenes Liga szakmai kuratóriumának segítségével új szűrő mammográfot kapott a Zala Megyei Kórház., ahol folytatódhat tehát az egyik vezető halálokként ismert daganatos betegség szűrése.

Hazai életBozsér Erzsébet2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Új szűrő mammográf Zalában


Ez már a szépségápolási cég negyedik ajándéka az országban, irányítóinak elve szerint ugyanis a szépség összefügg az egészséggel. A húszmillió forintot érő, korszerű eszközt októberben, az emlőrák ellen világszerte folyó küzdelem hónapjában adták át.
Hosszú út vezetett idáig - mondta el lapunk kérdésére Nagy Gyöngyi osztályvezető főorvos. Egy frissen verbuválódott fiatal orvoscsapat 1992-ben megkezdte, az országban elsőként, a Zala Megyei Kórház radiológiai osztályán az emlőrákszűrés megszervezését. Munkájuk eredményeként a következő év elejére létrejött az első önálló, modern mammográfiás labor, amely rendelkezett a mintavételekhez szükséges eszközökkel, a klinikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas ultrahanggal és a filmek előhívását segítő sötétkamrával. A főorvos hozzátette, hogy a szakorvosok és szakasszisztensek képzését hazai és külföldi tanulmányutakon szervezték meg.
Az úgynevezett klinikai mammográfiás szakmai protokollok kialakítása után az országban elsők között 1995-től megkezdődött Zalában az emlőszűrés. Az volt a cél, hogy felfedezzék az eredményesen gyógyítható kis daganatokat. OEP pályázat segítségével 1995-97-ben több mint ötezer zalaegerszegi nő szűrését végezték el, és 29 korai stádiumú rosszindulatú daganatot fedeztek fel. Az eredményes szakmai munka alapján a zalaegerszegi radiológiai osztály 1998-2000 között az ország tíz szűrőállomása között folytathatta a szűrést világbanki támogatással, és az egész megyére kiterjeszthette a munkát.
Három év alatt 27 ezer nőt vizsgáltak meg, és 117 daganatot diagnosztizáltak. A modellprogram befejeztével a szakmai bizottság a Zala Megyei Kórház mammográfiás laboratóriumának szűrőtevékenységét az egyik legjobbnak értékelte, és a labor 1998-ban megkapta a Népjóléti Minisztérium elismerő oklevelét.
Annak ellenére, hogy 2001-ben támogatott, szervezett szűrés nem indult az országban, a zalai csoport önerőből folytatta a munkát. 2002-2003-ban közel 13 ezer nő szűrését végezték el, aminek során 49 rosszindulatú daganatot sikerült felfedezni. Sajnos 2004-től átmenetileg fel kellett függeszteni a szűrést, mert a tízéves mammográfiás készülék elhasználódott. Az intézet új készülék beszerzését tűzte ki célul. Ezen a nyáron az álom valósággá vált, korszerű készüléket kaptak.
{p}
Korai felfedezés - biztosabb gyógyulás
Az emlőrák annál veszélyesebb, minél többet késik a kezelése, vagyis minél később fedezik fel. Rák gyanúja esetén, illetve ha a szövettani vizsgálat igazolta a feltételezést, a csak korlátozott területet érintő elváltozás egészen kis műtéttel gyógyítható. Ennek során elég magát a daganatot és körülötte kevés szövetet eltávolítani. A teljes vagy radikális melleltávolításhoz képest ez a műtét alig változtatja meg a beteg alakját, és sugárkezeléssel kombinálva legalább olyan hatásos. A mell rákját is a sejtek kóros, kontrollálatlan szaporodása okozza. Ennek következtében alakul ki a szövetcsomó, mely növekszik - általában gyorsan -, átterjed a közeli területekre, majd a véráramba. A mellrák többnyire az emlő felső-külső részében, a mirigyszövet csatornáiban kezdődik. Mivel a daganatok folyamatosan nőnek, a mellben igen gyorsan, a nagy csomó azt jelzi, hogy a betegség már régen kialakult, és valószínűleg a test más tájaira is eljutott.

Ezek is érdekelhetnek