Pénzt gyűjt a Srí Lanka-i orvos

Az otthoniakkal összefogva, a Srí Lanka-i szökőár károsultjai részére gyűjt pénzadományt Saman Kothalawala Debrecenben élő orvos. Pénzt a Máltai Szeretetszolgálat OTP-bankos 11738008-20808491 számlájára lehet utalni, "Napló-adomány, Srí Lanka" címen.

Hazai életBalogh Mária2005. 01. 14. péntek2005. 01. 14.
Pénzt gyűjt a Srí Lanka-i orvos


Az egyetemi tanár 21 éve él Magyarországon, tanulmányait a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végezte, pár esztendeje pedig orvos-természetgyógyászként praktizál. A professzor segítője magyar származású felesége, Urgyán Judit, aki éppen úgy szívén viseli a természeti katasztrófa sújtotta vidék lakóinak sorsát, mint férje meg távol élő rokonaik. A házaspár négy gyermeket nevel, s fontolgatják, hogy hamarosan örökbe fogadnak egy Srí Lanka-i árvát.
Saman Kothalawala a tizenharmadik orvosgenerációt képviseli családjában, ahol az elesettek megsegítése ősi hagyomány, s az a gazdagság fokmérője, hogy ki mennyit adakozik, méghozzá rendszeresen. A 18,5 millió lelket számláló dél-ázsiai országban a jobb módú emberek jövedelmük egy részét a szegények felkarolására fordítják. Így diktálja vallásuk, kultúrájuk.
A Kothalawala család meghatározó személyiségei a Srí Lanka-i Lions Club oszlopos tagjai. Akad olyan rokon, aki naponta száz embert lakat jól.  Ők most szintén gyűjtésbe fogtak, s magukra vállalták, hogy felkutatják a lehetőségeket, amelyeken keresztül csatlakozni tudnak hazájuk újjáépítéséhez. Ennek lesz a része az is, hogy lebonyolítják és ellenőrzik azoknak a lakóházaknak, kórházaknak, orvosi rendelőknek és iskoláknak az újjáépítését, amelyekre a debreceni orvos és felesége március 5-éig gyűjti a magyarországi pénzadományokat. Saman Kothalawala családtagjai Srí Lanka nyugati partján élnek - tehát nem azon a vidéken, ahol a decemberi szökőár több tízezer ember életét követelte, egymilliónak a házát elmosta és legkevesebb ötmillió lakos megélhetését veszélyezteti hosszú távon. Az országban a katasztrófa sújtotta vidékeken mindent újra kell építeni, méghozzá minél előbb - összegzi álláspontját az orvos, aki szülőhazájában élő családtagjaitól úgy tudja, jelenleg szinte minden otthontalanná vált honfitársa számára jut hajlék a buddhista meg a keresztény templomokban, s az újjáépítésre jelentkező önkéntesekből sincs hiány. A világ különböző pontjairól érkező segélyeknek köszönhetően élelemből, gyógyszerből és vízből is van elegendő. Az újjáépítéshez viszont további pénzadományok szükségesek. Kothalawala doktor érdekességként említi, hogy szülőhazájában, ahol a tengerpart közelében egész évben 30 fokos a levegő hőmérséklete, 400 ezer forintból már családi házat lehet építeni.

Ezek is érdekelhetnek