Előzetesben a feleséggyilkos

Mondhatni viharos gyorsasággal, de legalábbis a megszokotthoz képest valóban rövid idő alatt a belga rendőrség nemrégiben elfogta M. Zoltánt, aki ellen nemzetközi körözést adtak ki Magyarországon. A férfi azzal gyanúsítható, hogy néhány héttel ezelőtt Debrecenben megölte a feleségét. A 27 éves gyanúsítottat már átadták a magyar hatóságoknak.

Hazai életBalogh Mária2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Előzetesben a feleséggyilkos

Karácsony második napján kutyasétáltatók találtak a debreceni Nagyerdőben, a Benczúr Gyula utcai sportpálya közelében a 27 esztendős budapesti nyelvtanárnő avarral, gallyakkal elfedett holttestére - tudtuk meg Vezendi Jánosnétól, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. A gyanú már a vizsgálat elején a heves természetűnek tartott, harcművészettel foglalkozó férjre, M. Zoltánra terelődött, aki a gyilkosság elkövetése után külföldre szökött.
A házaspár négy évig lakott együtt a fővárosban, ezalatt megromlott a kapcsolatuk. A férj a szeretet ünnepére látogatott haza Debrecenben élő szüleihez, akik menyüket és másfél éves unokájukat is meghívták karácsonyra. A nő néhány nappal később érkezett meg a kicsivel. Az állomáson nem az apósa várt rájuk, hanem a férje. Még nem derült ki, milyen ürüggyel vette rá a feleségét M. Zoltán, hogy kimenjen vele a Nagyerdőre. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az apa a kisgyermekét elvitte a nagyszülőkhöz, és azt mondta nekik, orvoshoz megy gyengélkedő feleségével. A férfi szülei aggódtak ugyan a menyükért, de semmiképpen nem az életét féltették fiuktól. Nyugtalankodni mégis ők kezdtek, ezért bejelentették az asszony eltűnését a rendőrségen. A nő tetemét másnap találták meg az arra járók.
A szóvivő tájékoztatása szerint a belgiumi rendőrök egy brüsszeli vasútállomáson fogták el a 27 éves fiatalembert, és tíz nappal később átadták magyar kollégáiknak. A nyomozók február 1-jén kihallgatták az asszony megölésével gyanúsított férjet, aki már elismerte a bűncselekményben való részességét. Információink szerint M. Zoltán megnevezte debreceni bűntársát. Őt is elfogták a rendőrök. Az ugyancsak 27 éves férfi részben beismerő vallomást tett, de annak részletei még nem ismertek: nem tudni, ki vágta el az áldozat nyakát, s miért kellett két ember a tett elkövetéséhez. Erre a kérdésre Vezendi Jánosné a nyomozás érdekében nem válaszolt, mint ahogyan arra sem, valóban féltékenység áldozata lett-e a fiatalasszony. Bizonyosnak tűnik, hogy a házaspár már válófélben volt a bűncselekmény idején. A hatóság kezdeményezte a két férfi előzetes letartóztatását.

Ezek is érdekelhetnek