Határhíd a gyógyuláshoz

Művese-kezelésre, CT-, röntgen- és laborvizsgálatra, szülészeti ellátásra haladéktalanul fogad betegeket a szlovák biztosítók számlájára az esztergomi városi kórház. A vállalkozás jelenleg példa nélküli itthon.

Hazai életPintér Csilla2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Határhíd a gyógyuláshozA magyar egészségügyi intézmény szlovákiai betegek kezelésére szerződött ugyanis a minap a Sideria-Istotával: a határon túli betegek ellátásáért ugyanannyi pénzt kap, mint amennyit az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) fizet hasonló esetben a magyarok gyógyításáért.
Jó helyzetbe került a kórház azzal, hogy híd köti össze a várost a szomszédos országgal: hetven kilométeres körzetben a hatszáz ágyas esztergomi kórház az egyetlen, amely a teljes terápiás választékot kínálja a betegeknek. A szemészetet kivéve valamennyi ellátást egy héten belül képes vállalni úgy, hogy a magyarországi betegek érdekei nem sérülnek.
{p}
Az OEP nemzetközi és európai integrációs főosztályának vezetője, Lengyel Balázs lapunknak elmondta: mivel Szlovákiában tavaly novemberben jelentős egészségügyi reformokat fogadtak el, és lényegében piaci alapokra helyezték az egészségügyi ellátórendszert, profitérdekelt részvénytársaságokká alakultak át a biztosítók, amelyek többletszolgáltatásaik tekintetében szabadon köthetnek szerződéseket belföldi és külföldi szolgáltatókkal. Két év múlva teljesen felszabadul a belföldi szerződéskötési kötelezettségük is. Jelenleg versenyeznek a biztosítók a szlovák biztosítottak járulékbevételeinek megszerzéséért, és az esztergomi kórházat így kereste meg több szlovák biztosító is.
A hazai vonatkozó jogszabály értelmében a külföldi fizetőköteles beteg ellátása a szolgáltató belső ügye, abba az OEP nem szól, nem szólhat bele. Lehetőség van határ menti együttműködésre. Külföldi szolgáltatóval szerződéskötésre az OEP-nek nincs meghatalmazása: többletkapacitásokat csak az egészségügyi miniszter és a pénzügyminiszter együttes döntését követően fogadhat be az OEP.
Az esztergomi kórház hazai finanszírozását kiegészítheti a jelenlegi vállalkozás, míg a szlovákok spórolhatnak biztosítottaiknak a magyarországi ellátáson. A betegeknek ugyanis Szlovákiában januártól az orvos-beteg találkozáskor húszkoronás, azaz százhúsz forintnak megfelelő önrészt is kell fizetniük, és a gyógyszerek árára ugyanennyit kell leróniuk a vény kiváltásakor. A páciensek napi ötven koronával (háromszáz forintnyi összeggel) járulnak hozzá egyebek mellett a kórházi ellátáshoz is. Ha a szlovák biztosítók terhére nálunk kapják az ellátást, akkor ezek a költségek nem terhelik a betegek zsebét. Esztergomban a nyelvtudás sem gond, mivel a városi kórházban hatvannál több szlovák szakápoló dolgozik. A tapasztalatok szerint egyelőre magyarok lakta területekről érkeznek Esztergomba a gyógyulni vágyók.
A hazai kórházak korábban csak elvétve, esetleg sürgősségi ellátás keretében nyújtottak külföldi állampolgároknak gyógyító szolgáltatást, és ezen a helyzeten az uniós csatlakozás sem változtatott látványosan. A tapasztalatok szerint a legtöbb külföldi a szülészeti ellátást akarja igénybe venni hazánkban, és ehhez előszeretettel választják a fővárosi intézményeket. Emellett az ortopédiai és a belgyógyászati kezeléseket veszik nagyobb számban igénybe határon túliak.