Házhoz megy a posta

Hatvanezernél több aláírás gyűlt össze a kistelepülések postáinak megmentéséért a Zempléni Településszövetség (ZTSZ) kezdeményezésére. Amennyiben 50 ezer plusz 1 aláírást hitelesnek talál az Országos Választási Bizottság (OVB), akkor az Országgyűlés köteles napirendjére tűzni és megvitatni a postatörvény módosítását.

Hazai életPintér Csilla2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Házhoz megy a posta

Az aláírásgyűjtő íveken egy kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére és vitassa meg a postáról szóló 2003. évi CL. tv. módosításának szükségességét annak érdekében, hogy a Magyar Posta Rt. csak az illetékes települési önkormányzattal egyetértésben működtethessen mobilposta szolgáltatást?"
A szövetség - mint 82 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzatát tömörítő civil szervezet - a kistelepülések postáinak megmentéséért döntött a népi kezdeményezés megindításáról. A törvény módosítása mellett azt is el akarják érni, hogy ahol a helyiek elégedetlenek a már működő mobilpostával, ott újra nyissák meg a bezárt hivatalt.
A borsodiak tiltakozása a 360 lelkes Komlóskáról indult el. Köteles László, a település polgármestere lapunknak elmondta: mivel a mobilposta beindulása óta a régi hivatal csak két órában működik, és sok a panasz a szolgáltatásra, pert indítottak. Azt szerették volna elérni, hogy a posta újra nyolc órában működjön: a jogerős ítélet értelmében a község visszakapja a postáját.
Több mint kilencszáz településről érkeztek aláírások. Amennyiben 50 ezer plusz 1 aláírást hitelesítenek, akkor az OVB értesíti a parlament elnökét, és három hónapon belül az Országgyűlés köteles napirendjére tűzni a postatörvény módosítását.

Postajárat
 A postatörvény 1992 óta lehetővé teszi, hogy a Magyar Posta Rt. az ezernél kisebb lélekszámú falvakban megszüntesse a hivatalt. A társaság az utóbbi öt évben a hatszáz lakosnál kisebb településeken eddig 354 mobilpostát indított útnak: a négykerekű hivatalok 946 települést szolgálnak ki a hét öt napján. A postajáratok menetrend szerint közlekednek. A zöld autók által felkeresett községek közül 404-nek korábban nem volt hivatala. Ezek a falvak általában elégedettek, és előrelépésnek tartják, hogy házhoz megy a posta: lényegesen több szolgáltatást nyújt, mint korábban a falu portáit járó kézbesítő. Az autón dolgozó postás házhoz viszi, illetve felveszi a levél- és pénzküldeményeket, csomagokat, újságot kézbesít-árul, táviratot vesz fel, emellett kártyás pénzkiadó automata is működik a járaton. A világtól eldugott kistelepülések többségén kifejezetten jó kapcsolat alakult ki a járat vezetője és a lakosság között, hiszen sok magányosnak a postás jelenti a külvilággal való egyedüli kapcsolatot. Az sem ritka, hogy a postás plusz szolgáltatást végez az időseknek: bevásárol, vagy kiváltja a gyógyszert.

Ezek is érdekelhetnek