Lábtöréstől fagyhalálig

A tél csak az utóbbi napokban mutatta meg magát. Itthon. Külföldön ugyanis már hetek óta tombol, még a Szaharában is hó hull. Elkészült az első számvetés.

Hazai életPintér Csilla2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Lábtöréstől fagyhaláligSok európai államhoz képest szerencsére nagyobb zűrzavar nélkül átvészeltük a mostani tél első nagy havazását, mégis rengeteg baleset történt az utakon. Vas, Zala, Baranya megyében kaotikus állapotok alakultak ki, Borsodban hótorlaszokat emelt a szél az utakra. A hét végi kemény mínuszokat követő újabb havazás főként a Dunántúlon nehezítette a közlekedést, de e hét keddjén, a melegebb időnek hála, normalizálódott a helyzet. Lapzártánkkor a meteorológusok a hét második felére ismét havat ígérnek, kérdés, nem okoz-e ez újabb problémákat. Mert a múlt hét végi s a hétfői bőven adott munkát itthon s külföldön egyaránt.

Jól jártak a hómunkások
Akkor két települést zárt el a hó a külvilágtól Zala megyében: Kerecsenyt és Orosztonyt. Utóbbiba csak traktorral lehetett eljuttatni az alapvető élelmiszereket. Az önkormányzat hószünetet rendelt el az iskolában. Zalában a hólánc nélküli, keresztbecsúszott kamionok okozták a legnagyobb torlódást, no meg a hófúvások. Gyűrűsre rájárt a rúd: a falut kétszer is kiszabadították a hó fogságából, ám a szél újfent akadályokat emelt. Az alsóbbrendű utak közül 15 napokig járhatatlan volt a megyében. Vas megye védelmi bizottsága tanítási szünetet javasolt, mivel a megyében 20-25 centiméternyi hó hullott, amelyből torlaszokat épített a szél az utakon. A megye 15 településén hószünetet rendeltek el. Szombathelyen volt ugyan tanítás, 2500 diák mégis hiányzott az órákról. Mivel a múlt hét végén voltak a középiskolai felvételik, az iskolák felkérték a diákokat, hogy menjenek el megírni a dolgozatot, de lehetőséget biztosítottak február 3-i pótfelvételire is.
Jeges utak nehezítették a közlekedést: Szombathely és Nemesbőd között kamion ütközött autóbusszal; sok gépkocsi csúszott árokba, lezárták a Jánosháza-Karakó, Kám-Sárvár, Mersevát-Kemenesszentmárton, Boba-Nemeskocs közti utakat. Baranyában Mecseknádasdot nem lehetett megközelíteni, és káosz volt Pécsett is. Hófúvások Szabolcsban és Borsodban is voltak.
A téli sportok szerelmesein és a gyerekeken kívül talán a hómunkára várók örültek igazán az égi áldásnak, mivel a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. a hómunkások bérét megemelve a reggeli műszakban 2500, délután 2700, éjszaka 2900 forintot fizetett nyolcórai hólapátolásért. Talán ennek is köszönhető, hogy még a hegyi utakon is közlekedtek a BKV járművei. A munkaügyi tárca lehetővé tette valamennyi önkormányzatnak és civil szervezetnek, hogy azonnali elbírálással kérhessék közhasznú munkások felvételét a hó eltakarításhoz. A gyorsított eljárás a tél végéig érvényben marad. Az idén 11 milliárd forint jut a közmunka támogatására.
{p}
Sivatag takaró alatt
Január 29-én megdőlt az aznapi magyarországi hidegrekord a Nógrád megyei Zabaron. A pár száz lelkes faluban mínusz 22,6 Celsius-fokot mértek. De nem csupán nálunk voltak igen kemény fagyok. A spanyol narancs- és citromültetvények 90 százaléka elfagyott a sokszor - ott szokatlan - mínusz 10-15 fokos hidegben. Mallorca szigetén, ahová ilyentájt melegedni járnak a turisták, szintén zimankó várta az odalátogatókat. Afrikában 27 éve nem látott csoda történt: hó esett a Szaharában. Algírtól még 800 kilométerre délre is hólepel borította a sivatagot. Eközben Bulgária északkeleti fele jégpáncélba burkolózott, az utak járhatatlansága miatt rendkívüli helyzet alakult ki, szükségállapotot hirdettek ki, bezárták az iskolákat, a repülőtereket, bevetették a katonaságot, hogy az élelmiszer-ellátást biztosítsák, de 20 faluba még így sem lehetett eljutni. Albánia északi részén kétméteres hó esett, és több családot ki kellett telepíteni, mert Tiranától északra lavina döntött romba házakat. Az albán kormány félmillió dolláros élelmiszersegélyt próbált eljuttatni a honvédségi járművek és katonák segítségével. Ugyanekkora értékű, tehát félmillió dolláros pénzügyi segélyt volt kénytelen elindítani a bajba jutott területekre. Görögország északkeleti része sem úszta meg a telet: településeket zárt el a hó, a jég, s hideg miatt itt is károsodtak a mezőgazdasági kultúrák.

Elesett, kihűlt
Szánkó- és síbalesetekhez 12-szer vonultak ki a mentősök vasárnap a Normafához. A sérülteket főként láb- és kulcscsonttöréssel szállították kórházba. Két emberéletet követelt a rendkívüli hideg Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Nagykörűben egy idős férfi feltehetőleg elesett a lakása előtt, és a földön eltöltött órák a kihűléséhez vezettek. Reggelre szinte csonttá fagyott. Tiszaszentimrén egy helybelit holtan találtak az italbolt nyilvános WC-jében. Az idős embernek, aki előző este a kocsmában italozott, szintén kihűlés okozta a halálát.