Kihaló szakmák szakosztálya

Kékfestőképzés a háború óta először és utoljára öt évvel ezelőtt volt Magyarországon. A nemezelők csak tanfolyamon sajátíthatják el a szakmai fogásokat. A kézművesség rangjának visszaállítását tűzte ki célul a Győri Ipartestületen belül megalakult művészi-kézműves szakosztály.

Hazai életTóth Gyula2005. 03. 25. péntek2005. 03. 25.
Kihaló szakmák szakosztálya

Egyre több helyen árulnak olyan egyedinek feltüntetett tömegárut, aminek semmi köze a hagyományosan magyar kézműves termékekhez. Ez adta az ötletet néhány egyre ritkább szakma művészi művelőjének, hogy érdekeiket védve összefogjanak. Ez történt a Győri Ipartestületben, huszonöt tag megalakította a szakosztályt.
- Megkeressük azokat a kézműveseket, akik egyedi, művészi termékeket alkotnak. Együttes érdekünk, hogy visszaállítsuk a kézműves szakmák rangját, termékeink elismertségét. De fontos, hogy tájékozottak legyünk a bennünket érintő változásokról, különös jelentősége van ennek az uniós csatlakozás óta. Ez csak közösen érhető el - mondta lapunknak Major Laura, aki egy ma már ritka, ősi mesterség, a nemezelés művésze.
A kézművesek nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre és a szakmai képzésre.
- Az országban mindössze nyolc kékfestő van, a régióban három, míg a megyében egyedül én képviselem a szakmát. A háború óta öt évvel ezelőtt volt először és utoljára képzés kékfestő szakmában, amelyen ketten végeztek - jegyzi meg Tóth Ildikó, akinek a dédnagyapja is kékfestő volt.
- A nemezelőknél hobbiszinten folyik a munka, szép dolgok készülnek, azonban szakmai képzés nincs. Sem az iparművészeti iskolákban, sem másutt. Tanfolyami szinten tanulnak azok, akik ezt a szakmát szeretnék művelni - veszi vissza a szót Major Laura -, mi ezt tudjuk vinni magunkkal az EU-ba. Ez más, mint a többi ország sajátosságai, ez a miénk. Megőriztük a hagyományokat, s erre büszkék vagyunk. Természetesen nem csak az erkölcsi elismerésért csináljuk, fontosak az anyagiak is. Kihalóban lévő mesterségeinket nyugodt szívvel akkor ajánlhatjuk folytatásra gyermekeinknek, ha látjuk megélhetésük, jövőjük biztosítását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek