Kihaló szakmák szakosztálya

Kékfestőképzés a háború óta először és utoljára öt évvel ezelőtt volt Magyarországon. A nemezelők csak tanfolyamon sajátíthatják el a szakmai fogásokat. A kézművesség rangjának visszaállítását tűzte ki célul a Győri Ipartestületen belül megalakult művészi-kézműves szakosztály.

Hazai életTóth Gyula2005. 03. 25. péntek2005. 03. 25.
Kihaló szakmák szakosztálya

Egyre több helyen árulnak olyan egyedinek feltüntetett tömegárut, aminek semmi köze a hagyományosan magyar kézműves termékekhez. Ez adta az ötletet néhány egyre ritkább szakma művészi művelőjének, hogy érdekeiket védve összefogjanak. Ez történt a Győri Ipartestületben, huszonöt tag megalakította a szakosztályt.
- Megkeressük azokat a kézműveseket, akik egyedi, művészi termékeket alkotnak. Együttes érdekünk, hogy visszaállítsuk a kézműves szakmák rangját, termékeink elismertségét. De fontos, hogy tájékozottak legyünk a bennünket érintő változásokról, különös jelentősége van ennek az uniós csatlakozás óta. Ez csak közösen érhető el - mondta lapunknak Major Laura, aki egy ma már ritka, ősi mesterség, a nemezelés művésze.
A kézművesek nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre és a szakmai képzésre.
- Az országban mindössze nyolc kékfestő van, a régióban három, míg a megyében egyedül én képviselem a szakmát. A háború óta öt évvel ezelőtt volt először és utoljára képzés kékfestő szakmában, amelyen ketten végeztek - jegyzi meg Tóth Ildikó, akinek a dédnagyapja is kékfestő volt.
- A nemezelőknél hobbiszinten folyik a munka, szép dolgok készülnek, azonban szakmai képzés nincs. Sem az iparművészeti iskolákban, sem másutt. Tanfolyami szinten tanulnak azok, akik ezt a szakmát szeretnék művelni - veszi vissza a szót Major Laura -, mi ezt tudjuk vinni magunkkal az EU-ba. Ez más, mint a többi ország sajátosságai, ez a miénk. Megőriztük a hagyományokat, s erre büszkék vagyunk. Természetesen nem csak az erkölcsi elismerésért csináljuk, fontosak az anyagiak is. Kihalóban lévő mesterségeinket nyugodt szívvel akkor ajánlhatjuk folytatásra gyermekeinknek, ha látjuk megélhetésük, jövőjük biztosítását.

Ezek is érdekelhetnek