Működhet a kézi patika

A helyettesítő háziorvost is megilleti a kézi gyógyszertár működtetésének joga - minapi döntésével precedenst teremtett a Fővárosi Bíróság.

Hazai életKovács István2005. 03. 11. péntek2005. 03. 11.
Működhet a kézi patika

Sok éven át egy Bangladesből érkezett orvos rendelkezett praxisjoggal a borsodi Csernely községben, Ózd mellett. Engedélye volt a kézi gyógyszertár működtetésére is: az orvos a vizsgálat után helyben el tudja látni a beteget gyógyszerrel. A bangladesi doktor azonban elköltözött. Három község tartozik a körzethez, így orvos nélkül maradt ekkor Csernely mellett Bükkmogyorósd és Lénárddaróc is. A praxisjog ebben a leszegényedett térségben nem kapós, tulajdonosa nem tudta eladni, s visszaszállt az önkormányzatra. Az orvos távoztával a házi patika megszűnt, mivel annak engedélyezése személyhez kötött.
Ilyen előzmények után került helyettesítő orvosként a körzetbe dr. Gazda Tibor háziorvos, akinek az ózdi III. számú felnőtt körzetre van praxisjoga. Új helyén hamar felismerte a kézi gyógyszertár fontosságát, és megtette a megfelelő lépéseket. Első kérelmét 2002. május 2-án küldte el az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal tiszti főgyógyszerészének. Elutasították azzal az indokkal, hogy a kérelmező nem felel meg a feltételeknek.
Az orvos 2003. október 8-án ismét kérelem beadására szánta rá magát: vázolta a körzet viszonyait, s arra hivatkozott, a sok idős és hátrányos helyzetű családnak gyógyszerre is alig van pénze, nemhogy az autóbuszos utazás megfizetésére. A heveny betegségben szenvedőknél ráadásul a többórás buszozás elősegítheti szövődmények kialakulását, állapotuk tovább súlyosbodhat. Emellett az azonnali orvosi ellátás javítaná az egészségügy megítélését és az orvos munkájának eredményességét. Ezt a kérelmet már támogatólag aláírta a három település polgármestere, és a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöksége is egyetértett vele. Mindhiába, mert az OTH 2004. március 29-i dátummal ismét elutasító választ adott. Az érvelés: Gazda Tibornak nem az adott területre érvényes a praxisjoga (holott akkor már közel három éve végzett helyettesítést), és a kézi patika engedélyeztetésének ez alapfeltétele.
A fellebbezések folyamán került a Fővárosi Bíróságra mint legfelsőbb fórum elé az országos szinten precedens értékű ügy. A közigazgatási perben a taláros testület azt vizsgálta, hogy a hatóság döntése megfe-lel-e az irányadó jogszabályoknak. Végül a Fővárosi Bíróság tartós jogviszonyként értékelte a helyettesítő háziorvos működését, és új eljárás lefolytatását határozta meg az országos tiszti főgyógyszerész számára.
A napokban ezt az új határozatot postázták a felperesnek. Kiviláglott belőle, hogy egyetlen jogszabályra hivatkozva lehet kérelmet elutasítani és engedélyezni. Antal Csaba aláírásával érkezett az OTH Országos Tiszti Főgyógyszerészi Hivatalából Gazda Tibor részére a levél, melyben ez állt: "Csernely, Kis sor út 6. szám alatti háziorvosi rendelőben orvosi kézi gyógyszertár létesítésére létesítési engedélyt adok." Az engedély addig érvényes, amíg a hellyettesítő házi orvosnak szerződése van az önkormányzattal. A kézi gyógyszertár működtetésének megkezdéséhez még szükséges az ÁNTSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Intézetének engedélye.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek