Plusz 23 ezer a nyugdíjasoknak

A jogszabályokat módosították, s ezentúl évről évre már márciusban kiviszi a postás a többletnyugdíjat.

Hazai élet2005. 03. 25. péntek2005. 03. 25.
Plusz 23 ezer a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok számára nagyon sokat jelentene, ha még a húsvét előtt megkaphatnák a 13. havi nyugdíj első részletét; jelentős környezetjavító intézkedés lenne éppen abban az időszakban, amikor az esedékes havi számlákat a nyugdíjasoknak is be kell fizetniük - érveltek az Idősügyi Tanács februári ülésén, hogy miért lenne célszerű, ha az idősek 2005-től kezdve nem májusban, hanem márciusban kapnák meg a 13. havi nyugdíj első részletét.
Nos, a kérés meghallgatásra talált: mostantól tehát a kétmillió-hatszázezer jogosult a márciusi nyugellátással együtt, a szokásos nyugdíjfizetési napon kapja meg a 13. havi nyugdíj első részletét. Ez a nyugdíj másfél heti összegével egyenlő, ami átlagosan 23 ezer forint többlet. A másik felét szokás szerint novemberben kapják kézhez.
A szociális tárca szerint a téli hónapok vaskosabb megélhetési költségei miatt az előrehozott kifizetés széles társadalmi réteg számára ad segítséget. A tizenharmadik havi nyugdíjra továbbra is a társadalombiztosítási nyugellátási szabályok szerinti saját jogú, illetve annak minősülő, valamint a hozzátartozói nyugellátásban részesülő személyek jogosultak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek